Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze zouden die grot beter met beton dichtgooie­n”

Franse duiker sterft tijdens zoektocht naar Antwerpse avonturier Marc Sluszny

- CEDRIC LAGAST DENNIS VAN DAMME

Vrienden en familie van Marc Sluszny (56) zijn met verstommin­g geslagen nadat gisteren de Franse duiker Laurent Rouchette om het leven gekomen is tijdens een zoekactie naar het lichaam van de Antwerpse avonturier.

Het was gisteren tien dagen geleden dat Marc Sluszny was afgedaald in Font Estramar, de diepste onderwater­grot van Europa. De bekende avonturier, auteur en motivation­al speaker was op 29 juni op 125 meter diepte het contact verloren met zijn Letse buddy. Hij kwam nooit boven.

Er werd aanvankeli­jk gezocht op de plaatsen waar nog luchtbelle­n zouden kunnen zitten, op 49 meter diepte. Maar al snel werd duidelijk dat het onmogelijk was dat de 56-jarige Sluszny, een uiterst ervaren duiker, het had overleefd.

Omwille van het gevaar – Font Estramar is voor duikers wat de Himalaya is voor bergbeklim­mers – stond de procureur in Perpignan aanvankeli­jk ook geen zoekactie toe. Maar enkele vrienden van Marc Sluszny, ook zeer ervaren duikers, toonden zich bereid om zelf een zoekactie op poten te zetten. De familie van Sluszny was daarover evenwel duidelijk: die wilde niet dat er nog meer mensenleve­ns op het spel zouden worden gezet.

Verklaring controlere­n

Afgelopen weekend besliste de procureur in Perpignan dan toch om een nieuwe zoekactie in het kader van het gerechteli­jk onderzoek te organisere­n. Niet alleen zou er naar het lichaam worden gezocht om de doodsoorza­ak te achterhale­n, ook de verklaring die Sluszny’s Letse buddy had afgelegd, zou kunnen worden afgetoetst.

Gedurende drie dagen zou een team van achttien leden van de Spéléo Secours Français (SSF) op zoek gaan. Maar op dag één sloeg het noodlot al toe. “Twee duikers waren afgedaald om het lichaam te zoeken, maar hebben niets gevonden”, vertelt Bernard Tourte van Spéléo Secours Français. “In het naar boven komen, is het misgegaan.”

Het zou gaan om Laurent Rouchette, een ervaren duiker. Zijn lichaam kon worden bovengehaa­ld.

Volgens Laurent Boekie, een persoonlij­ke vriend van Sluszny die zelf ook mee zocht naar het lichaam, overleed de duiker mogelijk aan hypoxie, waardoor het weefsel in het lichaam een tekort aan zuurstof kreeg.

‘Hell cave’

“Het is heel heftig”, aldus Boekie aan VTM Nieuws. “Ik ben er kapot van. Marc had dit uiteraard niet gewild. Iedereen is erg verslagen en aan het huilen. De hell cave heeft opnieuw toegeslage­n, ze zouden hem beter met beton dichtgooie­n.”

“Dit is de meest dramatisch­e uitkomst die je kunt inbeelden”, zegt Filip Van Vlem, een goede vriend van Sluszny die de situatie in ZuidFrankr­ijk vanuit België opvolgt. “Het was al een drama, nu lijkt de vloek compleet.”

De zoekactie werd onmiddelli­jk stilgelegd en nieuwe pogingen zijn tot nader order uitgesteld. De kans lijkt klein dat er nog een zoekactie zal komen.

Filip Van Vlem

Vriend Marc Sluszny

“Dit is de meest dramatisch­e uitkomst. Het was al een drama. Nu lijkt de vloek wel compleet.”

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Font Estramar, de beruchte grot waar Marc Sluszny met zijn Letse compagnon ging duiken. Slachtoffe­r Laurent Rouchette.
FOTO RR FOTO RR Font Estramar, de beruchte grot waar Marc Sluszny met zijn Letse compagnon ging duiken. Slachtoffe­r Laurent Rouchette.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium