Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WHIM biedt trams, fietsen en deelauto’s voor vaste prijs

-

Vanaf begin september kunt u met de app Whim een ticket voor tram, bus, deelfiets en deelauto bestellen in één applicatie. Dat kan in principe in heel Vlaanderen. U betaalt dan een vast bedrag per maand, maar het zal van de prijs afhangen of dit systeem echt voordelig is.

WELKE VERVOERMID­DELEN ZITTEN IN DE APPLICATIE?

De bussen en trams van De Lijn, het deelfietse­nsysteem Vélo, taxi’s en de huurauto’s van Sixt. Er is nog geen akkoord met de NMBS en met aanbieders van deelauto’s.

HOEVEEL KOST HET?

U betaalt een vaste prijs per maand. Whim heeft nog niet bepaald hoeveel een abonnement in Antwerpen zal kosten. Dat hangt af van de aanbieders van vervoer die nog zullen intekenen.

Het systeem wordt wel al gebruikt in Helsinki en de Engelse stad Birmingham. In Helsinki betalen gebruikers bijvoorbee­ld 49 euro per maand voor het ‘urban’-pakket. Daarmee kunnen ze ongelimite­erd tickets van treinen, bussen en trams kopen. Ze mogen er ook ongelimite­erd de stadsfiets­en, de plaatselij­ke Vélos dus, voor nemen.

Voor een taxi krijgen ze korting. Ze moeten met dat abonnement nog maximum tien euro per taxi- rit betalen binnen een straal van vijf kilometer. Voor de huur van een auto betalen ze met dat abonnement nog 49 euro per dag. Wie geen enkele meerkost wil betalen voor huurauto’s

en taxi’s, moet in Helsinki een abonnement nemen van 499 euro per maand. Tot hiertoe heeft een veertigtal mensen dat in de Finse hoofdstad al gedaan. Dat kan eventueel voordelig zijn als ze hun eigen auto wegdoen.

Het zal bij Whim ook mogelijk zijn om geen abonnement te nemen, en via de applicatie een tramticket voor De Lijn te kopen of een ticket op één van de andere diensten te nemen. Dan betaalt u per rit, en dus niet per maand.

WAT IS DE DOELGROEP?

Iedereen in Vlaanderen die alternatie­ven zoekt voor vervoer met de eigen wagen.

WIE LANCEERT DEZE APP?

Het Finse bedrijf MaaS Global. De afkorting MaaS staat voor ‘mobility as a service’.

KAN IK ALS GEBRUIKER GELD VERDIENEN MET DEZE APP?

Ja. De Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) wil een ‘cashback’-systeem invoeren voor mensen die de Whim-applicatie gebruiken. Ze krijgen dus een deel van hun kosten terugbetaa­ld.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium