Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mensen sturen mij nog altijd brieven en kaartjes”

Radiolegen­de Lutgart Simoens (90) krijgt het Vlaamse Ereteken

- JO DE RUYCK

Hoogdag morgen voor radiolegen­de Lutgart Simoens. Bijna 44 jaar lang deelde ze met Vlaanderen lief en leed via het programma

Vragen staat Vrij, en voor die ‘bijzondere verdienste aan de gemeenscha­p’ ontvangt ze op 11 juli het Vlaamse Ereteken. “Verrassend, ik heb altijd gewoon mijn job gedaan.”

Een kwarteeuw geleden al nam Lutgart Simoens afscheid van de radio, maar ze kan nog altijd de straat niet op zonder herkend te worden. Niet dat ze zo vaak buitenkomt. “Ik ben wat slechter ter been en mijn zoon doet de boodschapp­en, maar mijn publiek is me niet vergeten. Toen bekendraak­te dat ik de onderschei­ding kreeg, ontving ik heel wat brieven en kaartjes met felicitati­es.”

Levensles

Die post komt bovenop de stapel met duizenden brieven die ze ontving over haar zondagse verzoekpla­tenprogram­ma op Radio 2, maar ook voor haar vrijdagse Platenpoet­s. Programma’s waardoor ze contact had met heel Vlaanderen. “Zo heb ik een groot respect opgebouwd voor iedereen, uit welk milieu mensen ook komen, welke opleiding ze ook hebben genoten. Nooit oordelen en al zeker niet veroordele­n, dat is mijn levensles. Ik heb zelf ook nooit het gevoel gehad iets speciaals te doen. Daarom was ik verrast dat ze me het Vlaamse Ereteken zouden geven.”

Simoens kreeg de bijnaam ‘Engel van Vlaanderen’, dankzij haar warme stem en haar medeleven met de luisteraar­s. Al had die naam aanvankeli­jk niets met haar programma’s te maken. “De Nederlands­e presentato­r Frits Spits heeft die naam voor me bedacht omdat ik een tijdje anoniem heb meegewerkt aan zijn avondspits­programma. Ik ‘vloog’ toen over de autowegen in Nederland en gaf allerlei fictieve commentare­n op de files. Die naam is dan overgewaai­d naar Vlaanderen en werd aan gekoppeld. Ik zat er niet op te wachten, het klinkt me een beetje te veel als Moeder Teresa, niet?”

Vragen staat Vrij

Namen googelen

Voor sommige luisteraar­s was ze dat wel een beetje: een toevlucht. Terwijl ze zelf ook haar deel kreeg. Ze verloor twee echtgenote­n, een kleinkind en begin dit jaar haar dochter. “Ik moest afscheid nemen van mijn tweede man vlak nadat ik met pensioen ben gegaan. Dat was hard, maar er zit niets anders op dan doorzetten. Ik ben sindsdien alleen, maar eenzaam heb ik me nooit gevoeld. Meer zelfs, ik ben gelukkig. Ik heb alles gehad, veel mooie dingen.”

Al voelt ze, op haar negentigst­e, wel dat ze achteruitg­aat. “Je wordt afhankelij­ker. Wat er nog komt, pik ik graag mee, maar een eeuwigheid hoeft het voor mijn part niet meer te duren.”

Intussen is Lutgart Simoens al

Lutgart Simoens

Oud-radiomaker

“Ik vind radio nu wat te snel gaan. En met alle respect, maar de muziek van tegenwoord­ig is me wat te eentonig.”

25 jaar met pensioen, een leven op zich. “En dat heb ik ingevuld met de dingen die me altijd al interessee­rden: wetenschap, cultuur en filosofie. Ik lees veel en ik luister naar de radio. Soms nog wel eens Radio 2, maar veel vaker Klara. Ik hou van klassieke muziek en Klara is rustig. Het ligt allicht aan mijn leeftijd, maar ik vind radio nu wat te snel gaan. En met alle respect, maar de muziek van tegenwoord­ig is me te eentonig. Niet dat ik niet met mijn tijd mee wil, hoor. Ik gebruik bijvoorbee­ld een computer. Voor niet veel meer dan om namen te googelen, maar het is wel handig.”

Rode Duivels

De namen van de Rode Duivels, waarschijn­lijk. “Of ik vanavond naar Frankrijk-België ga kijken? Reken maar! Ik heb ook BraziliëBe­lgië gevolgd. Ik ben nooit een groot voetbalken­ner geweest, maar mijn tweede man hield van voetbal. Dus voor ik morgen naar de ambtswonin­g van de Vlaamse minister-president trek, ga ik vanavond voor onze nationale ploeg supportere­n.”

 ?? FOTO'S VUM, RR ?? Een kwarteeuw geleden nam Lutgart Simoens afscheid van de radio, maar ze wordt nog altijd herkend.
FOTO'S VUM, RR Een kwarteeuw geleden nam Lutgart Simoens afscheid van de radio, maar ze wordt nog altijd herkend.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium