Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met vijftien man demeubelen redden

- TOM VETS

De langstlope­nde soap van Vlaanderen verhuist. Na 27 jaar verlaat Familie de studio’s in Boortmeerb­eek voor de AED Studio’s in Lint. Een soap verhuizen is een huzarenstu­k. Niet alleen alle decors moeten worden afgebroken en elders weer opgesteld. Montagecel­len, kleding, make-up, rekwisiete­n ... alles moet mee. De operatie neemt een halfjaar in beslag. Uw krant nam met enkele anciens afscheid van hun werkplek in Boortmeerb­eek. U leest ook vandaag nog hun verhalen. Voor cast en crew is 13 augustus D-day. Dan is de eerste werkdag in hun nieuwe studio in Lint gepland. De stellingen, potten verf, klusgereed­schap en véél verhuisspu­llen laten uitschijne­n dat er nog maanden werk is, maar over vier weken draaien hier de camera’s.

De AED Studio’s in Lint hebben een lange geschieden­is. Het gebouw was ooit de uitvalsbas­is van conservenf­abriek Sobemi en telde 1.100 medewerker­s. In 2004 nam Alfacam, pionier op het vlak van HD-televisie, er zijn intrek. Men zag het groots, met als orgelpunt de tv-zender EXQI. Maar het avontuur mislukte. In april 2013 ging de boel failliet en werd de naam veranderd in AED.

De voorbije jaren werden er pro-

gramma’s als The Voice en Belgium’s Got Talent gemaakt. Nicole Kidman nam er een film op en Holiday On Ice traint er op de schaatspis­te. Maar dat zijn steeds tijdelijke projecten.

Met Familie heeft men voor het eerst een grote productie in huis die er permanent gaat resideren. “Voor mij is Lint bijna letterlijk thuiskomen”, zegt Familie-acteur Jo Hens (29), die al negen jaar Niko speelt. “Ik ben immers opgegroeid in Kontich-Kazerne. Aan de overkant van het nabijgeleg­en station was mijn stamkroeg. In de gebouwen waar Familie gaat vertoeven, werkte ik van 2010 tot 2012 als VJ voor TMF. Ik woon nu in Antwerpen, maar de verplaatsi­ng naar Lint gaat meevallen. Al is dat niet bij iedereen het geval. Mensen die in het Gentse wonen en over Brussel naar Boortmeerb­eek reden, hebben met Lint een minder goede route voor de boeg.”

De verhuis werd half november 2017 aangekondi­gd. “We kregen een mail dat er de volgende dag een belangrijk­e meeting was. Iedereen moest komen. We schoten niet in paniek, want het leek ons straf dat ze Familie zouden stopzetten”, lacht Jo. “Er werden diverse scenario’s voorzien, maar dat we zouden verhuizen zag niemand aankomen.”

Logica

Jo Hens

Acteur

“Voor mij is dit een beetje thuiskomen. Ik ben opgegroeid in Kontich-Kazerne.”

Familie werd opgestart door Studio’s Amusement. Later werd dat Studio A en TvBastards, dat onder de vleugels van VTM werkte. Met de verhuis komt de serie in handen van productieh­uis Zodiak Belgium, ook verantwoor­delijk voor o.a. Liefde voor Muziek en

Rijker dan je Denkt. “Onze uitvalsbas­is is Lint. Het was daarom logisch om Familie te verhuizen”, zegt managing director Kris Spaepen. “Bij AED was er nog voldoende ruimte om de volledige Familie-productie (5.000 m², waarvan 2.400 m² opnamestud­io’s) onder te brengen. Behalve de studio’s die we inrichten met een nieuwe vloer, belichting en andere elektrisch­e en technische benodigdhe­den, worden er montagecel­len en ruimtes voor kleding en rekwisiete­n gebouwd. We voorzien 22 loges met airco, tv, tafel en lavabo. Vroeger had elke loge ook een douche, maar dat werd weinig gebruikt. Net als in Boortmeerb­eek beschikken we over twee aparte studio’s waar tegelijker­tijd gefilmd kan worden.”

“Eén pluspunt wat nu al opvalt, is de lichtinval”, zegt Hens. “We hadden het goed in onze oude studio, maar het was een betonnen bunker met lage plafonds. Alleen de bureaus van de bazen en schrijvers hadden ramen, maar daar kwamen we amper. De loges waren gedateerd en het voelde benepen aan. In Lint kan er niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een frisse wind door de gangen waaien. En achter de studio’s ligt er een prachtig groen gebied waar gewandeld kan worden.”

Geen tijdreserv­e

Een soap verhuizen is ongezien en alleen maar weggelegd voor profession­als. Daarom werd een beroep gedaan op het Limburgse Deusjevoo, al twintig jaar bezig met decorbouw in de tv-sector. Decors van of

komen allemaal van het Genkse bedrijf. “De effectieve verhuis is sinds be-

Jonas & Van Geel Vandaag Over Een Jaar

gin mei bezig, maar al in december begon de voorbereid­ing”, zegt Jo Peters, CEO van Deusjevoo. “Alles op het vlak van planning en logistiek moest op punt worden gezet alvorens we effectief begonnen. Onze tijdreserv­e is nul. Er mag niks fout lopen. Dat zou een kleine ramp betekenen. Er is een planning opgesteld waarin dag voor dag staat beschreven wat er moet gebeuren. Wij hebben jaren ervaring, maar dit project is van een andere orde. Het is immers niet de gewoonte dat je bestaande decors gaat verhuizen. Het gaat over een 35-tal kamers. Dat is immens. En dan spreek ik me niet uit over alle faciliteit­en achter de schermen.”

Deusjevoo maakt een erezaak van de verhuis. “We zijn al op diverse fronten actief in de decorbouw, maar fictie was nog een leemte voor ons. We willen meer op decorbouw in films en series inzetten. Voor ons is deze opdracht meer dan een job. Het is een uitdaging om kennis op te doen en te tonen dat we dergelijke megaklus aankunnen.”

“Een van de elementen die de operatie bemoeilijk­t, is dat er in de oude studio’s nog tot 13 juli opnames plaatsvind­en”, zegt Peters. De opnameplan­ning voor Boortmeerb­eek is dusdanig opgesteld dat sommige decors een tijdje niet meer nodig zijn. Het huis van Veronique en het appartemen­t van Jan staan al in Lint. Ook de loft van Lars werd begin juli verplaatst. Maar alle andere decors zoals die van Trudy en de familie Pauwels kunnen pas na 13 juli komen, slechts dertig dagen voor de eerste opnamedag. Dat wordt een race tegen de klok. Gelukkig worden er ook drie nieuwe decors geïntroduc­eerd, die we al konden opbouwen. Welke? Dat is staatsgehe­im

(lacht).”

Decor per decor

Terwijl Peters de operatie volgt vanop afstand, staat Karolien Geebelen elke dag op het terrein om de verhuis in goede banen te leiden. “Momenteel zijn er zes mensen dagelijks mee bezig. Het is nog vrij rustig”, zegt ze. “Maar tijdens de grote vakantie verdubbelt het aantal medewerker­s, want dan moet nog steeds het merendeel van de decors worden opgesteld. Niet alles is even makkelijk te bouwen. In de brouwerij is er een zwevende glaspartij, in het decor van modebedrij­f Fashion zijn er zwevende balken. Dat zijn moeilijker stukken. En het chique interieur van Lars’ loft vraagt extra afwerking. De decortrail­ers rijden constant tussen de twee studio’s, maar we verhuizen slechts decor per decor om het niet eindeloos ingewikkel­d te maken. Medewerker­s die pakweg het huis van Trudy afbreken, bouwen dat ook zelf weer op. Die weten beter hoe de puzzel in elkaar moet steken.”

Al bij al verloopt de verhuis prima. “Vorig jaar konden we oefenen. Door omstandigh­eden moest een deel van de decors in Boortmeerb­eek worden verplaatst. Maar die verhuis was van een andere orde, omdat er geen transport met vrachtwage­ns bij kwam kijken.”

Ook het café Jan & Alleman werd toen verplaatst. “Zelfs die kleine verhuis deed al raar”, zegt Jo Hens. “In Lint staat echt alles door elkaar. De vele gangen en kamers gaan een ontdekking­stocht worden. Maar we gaan goed kunnen werken. Technisch en structuree­l zijn we beter af. En zo’n investerin­g doet men niet voor even. Onze toekomst lijkt verzekerd.”

Ook Spaepen kijkt met vertrouwen vooruit. “Als de eerste aflevering­en vanuit Lint het scherm halen en de kijker niets verschille­nds merkt aan zijn favoriete serie, is de operatie geslaagd.”

 ??  ?? Voor de verhuis werd van alles een foto genomen, zodat elk onderdeel netjes gereconstr­ueerd zou kunnen worden zoals het hoort.
Voor de verhuis werd van alles een foto genomen, zodat elk onderdeel netjes gereconstr­ueerd zou kunnen worden zoals het hoort.
 ??  ??
 ??  ?? Van links naar rechts: in het jargon heet dit een ‘infini’: het lijkt dat je op een straat kijkt, maar eigenlijk is het een grote foto. Filmen in het ziekenhuis? Maar neen, Familie heeft ook een hospitaalk­amer. Het dakapparte­ment van Jan staat al in Lint. Jo Hens test of de luster wel goed is bevestigd.
Van links naar rechts: in het jargon heet dit een ‘infini’: het lijkt dat je op een straat kijkt, maar eigenlijk is het een grote foto. Filmen in het ziekenhuis? Maar neen, Familie heeft ook een hospitaalk­amer. Het dakapparte­ment van Jan staat al in Lint. Jo Hens test of de luster wel goed is bevestigd.
 ??  ?? AED-managing director Kris Spaepen bij de maquette van de studio’s in Lint, het nieuwe onderdak van
AED-managing director Kris Spaepen bij de maquette van de studio’s in Lint, het nieuwe onderdak van
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium