Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Behandelin­g insulinepo­mp kan ook zonder opname

-

Het ZNA Koningin Paola Kinderziek­enhuis in Antwerpen is de eerste plaats in Vlaanderen waar jonge diabetespa­tiënten een insulinepo­mp kunnen krijgen zonder daarvoor vijf tot zeven dagen te moeten opgenomen worden in het ziekenhuis.

Diabetes type 1, dat vooral voorkomt bij kinderen en jonge volwassene­n en waarbij de alvleeskli­er geen of onvoldoend­e insuline aanmaakt, wordt op steeds jongere leeftijd vastgestel­d. Jaarlijks krijgen in ons land zo’n driehonder­d kinderen onder 15 jaar de diagnose.

Drie voordelen

Type 1 diabetes kan onder andere behandeld worden met een insulinepo­mp, een klein toestel dat continu onderhuis insuline afgeeft. Het opstarten van zo’n behandelin­g gaat doorgaans gepaard met een ziekenhuis­opname van vijf tot zeven dagen. Die intensieve procedure wil het kinderziek­enhuis nu vervangen door een ambulant traject, waarbij kinderen en ouders in groepen van twee of drie patiënten worden opgeleid in het gebruik. Het pilootproj­ect, dat werd ontwikkeld met medisch technologi­ebedrijf Medtronic, was een succes.

In de nieuwe behandelin­g krijgen de kinderen samen met de ouders over een periode van ongeveer acht weken opleidinge­n en huiswerk, om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op leven met de pomp. Volgens dokter Daniel Klink heeft de methode, die al in

Daniel Klink

Medische dienst

“We willen niet dat het kind zich gestigmati­seerd voelt door de suikerziek­te.”

Nederland wordt toegepast, drie grote voordelen. “Ten eerste hoeft het kind niet in het ziekenhuis opgenomen te worden. We willen niet dat het kind zich gestigmati­seerd voelt door de suikerziek­te. De groepssett­ing, waarin kinderen en ouders met elkaar kunnen praten, helpt daarbij. Ten slotte kunnen we de pomp, die dosissen insuline doseert volgens omgevingsf­actoren en activiteit van het kind, meteen instellen op de thuissitua­tie.”

De nieuwe, langere methode zou gezinnen niet meer kosten. Dankzij een pompconven­tie met het RIZIV worden materiaal, educatie en opstart terugbetaa­ld. Bovendien valt de opnamekost weg en worden alleen de raadplegin­gen aangereken­d. Omdat patiënten in groepjes worden behandeld, zal het ziekenhuis volgens dokter Klink ook ongeveer evenveel kinderen kunnen behandelen als met de oude methode. Intussen hebben nieuwe kandidaten zich aangemeld om in aanmerking te komen voor het ambulant programma. Een nieuwe groep zou van start gaan na de zomer.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium