Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staking cipiers wellicht vandaag ten einde

Nieuwe tekst minimale dienstverl­ening wordt gestemd

-

De staking in de gevangenis­sen die nu al drie weken duurt, komt mogelijk vandaag tot een einde. Na “constructi­ef overleg” tussen Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) en de vakbonden maandag, beslissen de cipiers vandaag of ze hun staking voorzetten of niet. De druk om terug aan het werk te gaan is groot en met het politieke reces in aantocht lijkt verder actievoere­n ook weinig zinvol.

De cipierssta­king brak op dinsdag 19 juni uit, vandaag exact drie weken geleden. Aanleiding was de goedkeurin­g door de ministerra­ad van het voorontwer­p van wet voor een minimale dienstverl­ening in de gevangenis­sen. Uit de tekst bleek dat Geens cipiers nog 32 uur de mogelijkhe­id wil geven om te staken. Daarna moet er een minimale dienstverl­ening worden opgezet met eventueel opvorderin­gen door de gouverneur als er niet genoeg personeel voorhanden is. Bovendien hangt de minimale dienstverl­ening ook samen met regelgevin­g over een nieuw statuut voor de cipiers.

Veel kritiek

Om al die redenen legde het personeel op 19 juni het werk neer. Naast de onvrede over het nieuwe statuut, liggen vooral de inperking van het stakingsre­cht tot 32 uur en de term ‘opvorderen’ erg moeilijk in vakbondskr­ingen.

Op de staking kwam de afgelopen weken heel wat kritiek. Door het warme weer verslechte­rden de levensomst­andigheden zienderoge­n. In de media klaagden familieled­en aan dat de gedetineer­den zich maar één keer in de twee weken konden douchen en amper een halfuur hadden kunnen wandelen in diezelfde periode. De rest van de tijd moesten de gedetineer­den in hun cel blijven.

Onder druk van die omstandigh­eden beseften zowel het kabinet Geens, het gevangenis­wezen als de vakbonden dat er een oplossing uit de bus moest komen. Bovendien is het politieke reces in aantocht en is actievoere­n dan weinig zinvol.

Gisteren zat Geens opnieuw samen met de vakbonden. Achteraf spraken alle partijen over een “constructi­ef overleg”. “Vandaag kunnen we zeggen dat het document dat voorligt een betere inhoud heeft dan dat wat op tafel lag”, zei Gino Hoppe van de socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD. “De belangrijk­ste punten in het dossier waren het behoud van het stakingsre­cht. Uiteraard hebben we niet alles kunnen binnenhale­n. Het is de achterban die uiteindeli­jk beslist of dat voldoende is.”

Vandaag om

16u weten we dan normaal gezien of de staking tot een einde komt of niet.

 ?? FOTO IVAN PUT ?? Na drie weken staking is er (bijna) een akkoord tussen minister van Justitie Koen Geens en de vakbonden.
FOTO IVAN PUT Na drie weken staking is er (bijna) een akkoord tussen minister van Justitie Koen Geens en de vakbonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium