Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eten uit een 3D-printer

Sterrenche­f Roger van Damme verfijnt zijn desserts met nieuwe keukenhulp­jes

-

3D-printing is tegenwoord­ig overal. Maar op je bord verwacht je het niet direct. Eten uit een printer? Jawel, Roger van Damme, sterrenche­f en Beste Patissier ter Wereld, laat figuren voor zijn desserts uit de printer komen. “Zo kunnen we fijner en sneller werken. Bovendien tillen we het niveau van onze gerechten weer een stukje op.”

Apetrots is hij op zijn nieuwe 3Dprinters. En terecht. “Zo’n printer neemt ons een hoop werk uit handen. Maar omdat hij zo precies werkt, tillen we het niveau van de keuken weer op”, meent de chefkok van Het Gebaar.

Die voorspelde zo’n tien jaar geleden al de intrede van 3D-printing in zijn stiel. “Het was ook een wens, want we komen van ver. Omdat ik graag met vormen werk, moesten we die eerst in plastic maken. Dat was de basis voor een mal in silicone. De volgende stap was dat we die mallen gingen maken met de 3D-printer”, aldus Van Damme. “Maar voor heel kleine objecten, zoals bijvoorbee­ld de wijzers en de radartjes van het uurwerk in mijn dessert ‘Rock Around the Clock’ is een silicone mal bijna onmogelijk te maken. De laatste jaren maakten we die kleine objecten met een watersnijd­er. Dat is een laser die met een flinterdun­ne waterstraa­l figuurtjes uit een blok chocolade snijdt. Dat was oké, maar zo’n laser is onbetaalba­ar. Ik mocht er een huren in Waterloo. Ik vulde er hele dozen vol met uitgesnede­n figuurtjes.”

Spuitcabin­e

Met de aankoop van laserprint­ers, 2.500 euro per stuk, ligt dat heen en weer gerij achter de rug. “Het toeval speelde mee, want toen ik actief zocht naar een foodprinte­r, contacteer­de de firma FoodBot me. Zij wilden hun toestel demonstrer­en en de waarde ervan aftoetsen. Deze machine is preciezer dan de laser. Ik probeer logo’s van klanten in chocolade te maken. Maar ik heb er ook al vlinders mee gevormd en de onderdelen van het dessert ‘Rock Around the Clock’. Elk nieuw ontwerp moet ook geprogramm­eerd worden. In de toekomst moeten we dat zelf kunnen.”

De printers staan prominent in de dessertkeu­ken van Roger van Damme. Dat is niet het doorsneeat­elier, want er staat ook een spuitcabin­e, noem het een kleine versie van een spuitcabin­e voor carrosseri­ewerk. “Het ziet er wat vreemd uit, maar onze spuit is wel goedgekeur­d voor food”, verzekert Roger.

Bouwen aan dessert

Terwijl patissier Gill Walschap nieuwe sets wijzers en radartjes laat printen, bouwt haar collega Lynn Van Dommelen aan het dessert. Een biscuit van hazelnoot en amandel op basis van meringue ligt in een coulis van mango. Daarop komen de geprinte wijzerplaa­t, de radartjes en de wijzers te liggen. Tussen

de figuurtjes zie je allerhande bolvormige bereidinge­n, zoals witte chocoladem­ousse, een vanille panna cotta, gevuld met een compote van mango en een suikerbal gevuld met een espuma.

“Je ziet: de printer doet niet alles. Voor die suikerbol hebben we nog mallen gebruikt en op de witte panna cotta is in de spuitcabin­e een geel glazuur gespoten. Dus, de computer neemt onze keuken niet over”, zegt de sterrenche­f. “Al heb ik al een demonstrat­ie gezien waarbij een gerecht werd gemaakt door twintig robots. Want je kan er ook vormen mee maken van puree, Nutella of pindakaas. Het enige probleem is dat een robot niet kan proeven of bijkruiden. Neen, zonder gekheid: ik hou het erop dat ik er twee nieuwe krachten bij heb in de keuken, die het werk van de anderen vergemakke­lijken.”

Roger van Damme

Het Gebaar

“Deze nieuwe werkkracht­en in de keuken vergemakke­lijken het werk van de koks.”

Bekijk hoe het werkt op

www.gva.be/video

 ?? FOTO W&F FOTO W&F ?? Het dessert ‘Rock Around The Clock’ met twee radartjes op de bollen en de wijzers op de bovenste bol. Roger van Damme
zet de printer uit nadat die radartjes
en wijzers heeft afgewerkt.
FOTO W&F FOTO W&F Het dessert ‘Rock Around The Clock’ met twee radartjes op de bollen en de wijzers op de bovenste bol. Roger van Damme zet de printer uit nadat die radartjes en wijzers heeft afgewerkt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium