Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van huizen tot korsetten en gummibeert­jes van salade

Techniek van 3D-printing wordt steeds veelzijdig­er

-

De 3D-printer wordt steeds veelzijdig­er. De KU Leuven had vorige week een wereldprim­eur te pakken door gummibeert­jes van salade te printen. In de autoindust­rie is 3D-printen al langer populair. En in Eindhoven worden binnenkort vijf betonnen huizen geprint.

Tot hiertoe heeft nog niemand de slabeertje­s van de KU Leuven geproefd. Volgens de universite­it zijn de groene hapjes niet giftig, maar zijn ze ook niet goedgekeur­d voor consumptie. “Voor de wetenschap maakt het weinig verschil. Het punt is dat we een protocol hebben ontwikkeld om weefsel van planten te printen”, zegt onderzoeke­r Valérie Vancauwenb­erghe.

Echte sla bevat honderd miljoen levende cellen per milliliter. Geprinte sla bevat één miljoen levende cellen per milliliter. In de toekomst zou het volgens Vancauwenb­erghe mogelijk zijn om de planten te laten groeien nadat ze geprint zijn.

Voetmatten in auto’s

In Eindhoven wordt tegen 2019 het eerste betonnen huis geprint. Zowel de muren, de vloeren als het dak zullen uit een gigantisch­e 3D-printer komen. Ge-3D-printe woningen zouden architecte­n meer vrijheid geven. Er zijn meer vormen mogelijk dan bij de klassieke woningbouw. In de komende jaren zullen er vijf ge-3D-printe woningen in Eindhoven komen. Het is wel degelijk de bedoeling dat er mensen in gaan wonen.

3D-printen is vandaag al een breed ingeburger­de techniek in de autosector. “Wij printen bijvoorbee­ld het kliksystee­m om voetmatten in de auto mee vast te zetten”, zegt Stijn Paridaens van het bedrijf ZiggZagg uit Aalter. “In de medische sector worden ook veel 3D-prints gebruikt, zoals voor steunzolen die dokters voor patiënten voorschrij­ven en korsetten voor bezeerde knieën. Het gaat telkens om dingen die op maat moeten worden gemaakt.”

De voorbije jaren heeft Paridaens ook 3D-beelden gemaakt van mensen die terminaal ziek zijn. Zo konden ze beelden van zichzelf op hun begrafenis zetten.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Stijn Paridaens van ZiggZagg maakt ook 3D-beelden van terminaal zieken, om op hun eigen begrafenis te zetten.
FOTO JORIS HERREGODS Stijn Paridaens van ZiggZagg maakt ook 3D-beelden van terminaal zieken, om op hun eigen begrafenis te zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium