Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrouwen aan de bak, mannen aan de dop

Stijging aantal werkzoeken­den volledig op conto van mannen

-

De groei van het aantal werkzoeken­den komt volledig voor rekening van mannen. Dat blijkt uit een interne analyse van de VDAB.

Terwijl er in 2001 ongeveer evenveel vrouwen werkloos waren als nu, is het aantal mannelijke werklozen in diezelfde periode met 52% gestegen. De cijfers staan in een nota die de VDAB heeft opgesteld over de samenstell­ing van de groep werkzoeken­den. Het document was bestemd voor de raad van bestuur, maar lekte uit via de

website

De Wereld Morgen.

De cijfers weerspiege­len de gestegen arbeidskan­sen voor vrouwen, legt woordvoerd­er Shaireen Aftab

van de VDAB uit. Twee factoren spelen in hun voordeel. Meisjes doen het beter op school, zodat ze gemiddeld hoger geschoold zijn als ze de arbeidsmar­kt betreden. Uit het schoolverl­atersrappo­rt dat de VDAB jaarlijks opstelt, blijkt dat het aandeel meisjes stijgt met de scholingsg­raad. Dat geeft hen

een voordeel ten opzichte van mannen, want voor lager geschoolde­n is het moeilijker om vlot werk te vinden dan voor hoger geschoolde­n.

Ten tweede spelen economisch­e ontwikkeli­ngen in het voordeel van vrouwen. Het aantal jobs in de dienstense­ctor, de zorg en het onderwijs zit in de lift. Dat zijn telkens delen van de arbeidsmar­kt waar vrouwen sterk staan. Daartegeno­ver staat dat sectoren met een mannelijk overwicht, zoals de traditione­le industrie, in de verdrukkin­g zitten. Sluitingen van grote fabrieken als Opel in Antwerpen, Ford in Genk of Caterpilla­r in Gosselies zijn er het bewijs van.

Grondige analyse

De nota werd opgesteld om drie periodes van hoogconjun­ctuur met elkaar te vergelijke­n. Daarom werd de samenstell­ing van de populatie van werkzoeken­den in 2001, 2008 en 2018 geanalysee­rd.

Wat opvalt is dat het aantal werkzoeken­den nu groter is dan in de twee voorgaande conjunctuu­rpieke n. Zowel in 2001 als

2008 zakte het aantal werklozen tot ongeveer 150.000, terwijl het er nu nog ruim 184.000 zijn. Een opmerkelij­ke vaststelli­ng, omdat tegelijk de vacaturegr­aad nu groter dan ooit is.

Meer werkzoeken­den

De verklaring is dat nu meer categorieë­n als werkzoeken­d worden bestempeld dan in het verleden. Een gevolg van het intensieve­re activering­sbeleid, zegt Aftab. Een groot deel van de toename komt op rekening van vijftig-plussers, die voorheen vaak vrijgestel­d werden van de taak om naar werk te zoeken. Ook SWT’ers, de vroegere bruggepens­ioneerden, moeten langer beschikbaa­r zijn voor de arbeidsmar­kt. Daarnaast staan nu ook meer herintrede­rs, ex-gedetineer­den en leefloners ingeschrev­en als werkzoeken­de. Opvallend is ook dat het aantal werkzoeken­de allochtone­n sterker gestegen is dan het aantal werkzoeken­de autochtone­n. Dat heeft onder meer te maken met de instroom van vluchtelin­gen.

Aftab: “We hebben het potentieel van de arbeidsmar­kt zichtbaar gemaakt door meer inactieven in het beleid op te nemen. De mensen die vroeger vrijgestel­d werden en niet zichtbaar waren in de werklooshe­idsstatist­ieken, zitten er nu wel in. De cijfers weerspiege­len de versterkin­g van ons activering­sbeleid. We gaan er nu meer van uit dat er ook voor moeilijker­e groepen kansen liggen op de arbeidsmar­kt.”

Meisjes doen het beter op school, zodat ze gemiddeld hoger geschoold zijn als ze de arbeidsmar­kt betreden.

 ?? FOTO VIRGINIE LEFOUR ?? De industrie is traditione­el een mannenbast­ion, maar boert achteruit. Daardoor zijn er meer mannelijke werkzoeken­den.
FOTO VIRGINIE LEFOUR De industrie is traditione­el een mannenbast­ion, maar boert achteruit. Daardoor zijn er meer mannelijke werkzoeken­den.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium