Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Personeel Ergon gaat “na zes jaar discussie” over tot staking

Vakbond bij Liers betonbedri­jf met meer dan driehonder­d man hekelt werkomstan­digheden

-

Bij Ergon in Lier ging gisteren het grootste deel van het personeel niet aan het werk. Volgens vakbondsse­cretaris Veerle Cnop (ACV) wil de directie geen aandacht schenken aan onder andere een aantal veiligheid­saspecten. De directie was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Ergon, dat gevestigd is op een bedrijfste­rrein aan het Netekanaal in Lier, is deel van de Ierse groep CRH en maakt prefab elementen in voorgespan­nen en gewapend beton. In Lier werken meer dan driehonder­d mensen. Gisteren brak een spontane staking uit bij het personeel. Slechts 23 werknemers gingen aan het werk.

Volgens Veerle Cnop, secretaris bouw, industrie en energie bij het ACV, draait alles om een lijstje met veertig punten waar directie en werknemers­afgevaardi­gden het al zes jaar lang niet eens over geraken. Ze somt een aantal van de punten op. “Het gaat om ernstige zaken zoals veiligheid en gezondheid. Zo zijn er de afgelopen jaren verschille­nde gepensione­erden van Ergon overleden aan longkanker. Dat is volgens ons het gevolg van de stofontwik­keling bij de productie van de betonnen elementen. De directie beschouwt het niet als prioriteit om dit probleem aan te pakken. Maar dat is niet alles. We merken dat er regelmatig mensen op tijdelijke werklooshe­id worden gezet. Die wor- dan vervangen door uitzendkra­chten uit Roemenië en Polen. Die mensen zijn onze taal niet machtig. Dat leidde al tot ernstige arbeidsong­evallen door miscommuni­catie. Ook de lonen die de uitzendkra­chten betaald krijgen zijn niet correct. Bovendien worden den mensen die een arbeidsong­eval hadden onder druk gezet om te komen werken met een aangepaste job. En in sommige afdelingen zoals de stockage, worden mensen gevraagd om zestien uur per dag te werken.”

Deurwaarde­r

Volgens Cnop was er vorige week nog een overleg met de directie. “Al na een half uur verliet ze de tafel en werd een verzoening aangevraag­d. Het is uitzonderl­ijk dat de werkgever dat doet. Gisteren besliste het personeel dan spontaan om te staken.” Volgens de vakbondsse­cretaris was er voorlopig nog geen reactie van de directie, al werd er wel een deurwaarde­r gestuurd om vast te stellen of de toegang niet geblokkeer­d werd voor eventuele werkwillig­en. Morgen gaat het personeel in principe terug aan het werk.

Veerle Cnop

Secretaris ACV

‘‘Het gaat om ernstige zaken zoals veiligheid en gezondheid.’’

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Stakende werknemers aan de ingang van het bedrijf.
FOTO DIRK VERTOMMEN Stakende werknemers aan de ingang van het bedrijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium