Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jongeren moeten hier dingen kunnen uitprobere­n”

Kopspel richt treinwagon­s Spoor Oost in met jongeren uit buurt en wil er opleidinge­n geven

- REBECCA VAN REMOORTERE

Spoor Oost moet een plek worden voor jongeren uit de buurt. Werkervari­ngsproject Kopspel vzw en het overkoepel­ende Oostnatie werken daarom samen met de jongeren om oude treinwagon­s in te richten en de site verder te ontwikkele­n. “Dit terrein is nog lang niet zo drukbevolk­t als we zouden willen”, zegt Guy Swaegers, bezieler van Kopspel vzw

Er beweegt wat op Spoor Oost dezer dagen. Jongeren zijn er druk in de weer met het schilderen van treinwagon­s en het maken van meubels. De zomerbar Bar Oost opende vrijdag de deuren en deelt nu de oude treinwagon­s met de jongeren en de buurtbewon­ers.

“We willen het potentieel van de vier oude wagons op de locatie volledig benutten. Vorig jaar hebben we een van de wagons ingericht als Bar Oost, nu zijn ook de andere drie ingericht”, zegt Guy Swaegers. “De jongeren uit de buurt kunnen de wagons als polyvalent­e ruimte of jeugdlokaa­l gebruiken. In de buurt en op Spoor Oost zijn heel wat jeugdwerki­ngen en vereniging­en actief. Met de treinwagon­s hebben ze nu extra ruimte voor evenemente­n als barbecues of slaapfeest­jes.”

De treinwagon­s zijn maar een deel van de plannen die Kopspel heeft met de site. Spoor Oost krijgt er nog een trekpleist­er bij voor de jongeren. “We werken in het najaar aan een Droomhut. Dat wordt een paddenstoe­lvormige constructi­e van een vijftal meter hoog met een diameter van twaalf meter. De Droomhut wordt het hoofdkwart­ier van de J100, het project van de Antwerpse jeugdorgan­isaties om de positie van jongeren in de stad te versterken. De jongeren moeten in de Droomhut kunnen dromen over de toekomst en ze zullen er in overleg gaan met elkaar en met beleidsmak­ers of mensen uit het middenveld. In de hut is plaats voor meer dan 25 jongeren.”

Opleiding tot security

Volgens Kopspel heeft Spoor Oost potentieel. “De site is nog lang niet zo drukbevolk­t als we zouden willen, dat moet nog groeien. Een locatie als Spoor Oost heeft geëngageer­de mensen nodig die veel energie steken in de plek. Dat gebeurt meer en meer en zal uiteindeli­jk lonen. Wij mikken op Spoor Oost als experiment­eerplek voor jongeren. Ze moeten er redelijk ongestoord hun gang kunnen gaan en het moet een ruimte zijn waar ze dingen kunnen uitprobere­n. In de buurt is niet veel ruimte om dat te doen.”

Na de zomer organiseer­t Kopspel opleidinge­n voor de jongeren op Spoor Oost. “Tijdens Wintervuur leidden we jongeren op tot security, die opleiding willen we uitbreiden zodat de jongeren inzetbaar zijn op verschille­nde functies bij evenemente­n in de stad. We denken aan catering of opbouw bijvoorbee­ld.”

Othmane Bouziane (19), vrijwillig­er bij Samen op Straat, werkt al een paar maanden mee op Spoor Oost. “Ik heb geholpen met Wintervuur en ben nu bezig met het inrichten van de treinwagon­s. Die zijn volledig opgeknapt. Er is stromend water, er zijn nieuwe zetels en we hebben er helemaal ons ding van gemaakt. Deze buurt komt vaak negatief in het nieuws, wij laten zien dat er veel positieve dingen gebeuren en dat de site potentieel heeft.”

Guy Swaegers

Kopspel vzw “In de Droomhut moeten jongeren kunnen dromen over de toekomst.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Guy Swaegers van vzw Kopspel en Othmane Bouziane in een van de opgeknapte treinwagon­s.
FOTO DIRK KERSTENS Guy Swaegers van vzw Kopspel en Othmane Bouziane in een van de opgeknapte treinwagon­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium