Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handtas voor iedere vrouw in gezin Plantin

Paul Volckaert ontwerpt collectie voor DIVA

-

Zes exclusieve handtassen met lederen motieven uit het Museum PlantinMor­etus en tientallen diamanten. De ontwerpen zijn te zien in DIVA. Voor ontwerper Paul Volckaert is het een droom die uitkomt.

Op zijn 16de had Paul Volckaert – nu 58 en beheerder van historisch­e gebouwen in het gemeenscha­psonderwij­s – een grote droom: naar de juwelensch­ool van Genève gaan. Dat mocht hij niet, maar toen hij op zijn 51ste deeltijds kon gaan werken, ging hij wel opnieuw aan de slag met zijn fascinatie voor ontwerpen. De Waaslander leerde onder meer diamant beoordelen, juwelen ontwerpen en hij volgde ook een pareloplei­ding.

Eigen initiatief

Vorig jaar vierde Antwerpen de 570ste verjaardag van de aanwezighe­id van zijn diamantsec­tor. Dat inspireerd­e Volckaert. “Ik heb het internet afgesurft op zoek naar een ontwerpwed­strijd, maar vreemd genoeg vond ik niets. Dan ben ik zelf naar de Antwerpse Hoge Raad voor de Diamant gestapt en heb ik een voorstel gedaan. Toen kon ik beginnen.”

Behang

Hij kwam uit op een fraaie collectie van zes handtassen, symbolisch eentje voor elk van de vrouwen in het historisch­e gezin Plantin.

“Het leer is het beste van Europa. Inspiratie voor de motieven haalde ik in het Museum Plantin-Moretus. Daar heb je mooi goudleren behang. De motieven heb ik hertekend en ze zijn op het leer geperst. Dat was niet gemakkelij­k. Ik kwam uit bij de zoon van een Nederlands­e, intussen overleden, restaurate­ur van leer”, vervolgt Volckaert.

“De sluitingen hebben magneten, waaraan afneembare juwelen kunnen worden gehangen met tot wel 250 diamanten of andere edelstenen. Diezelfde juwelen kan je ook aan een ketting hangen, los van de handtas.”

Om tot de handtassen te komen, had Volckaert zich al een jaar lang verdiept in de geschieden­is. “Ze maken duurde een jaar.”

Opvallend: Volckaert ontwierp ook manchetkno­pen. “Ook die kunnen op de magnetisch­e sluitingen van de handtassen worden aangebrach­t. Op die manier kan iedereen dus van de ontwerpen genieten”, klinkt het nog.

Goedkoop zijn de creaties niet. De verschille­nde combinatie­s van juweel en tas geven prijzen tussen 7.000 en 35.000 euro. De manchetkno­pen kosten per paar ongeveer 6.000 euro.

Wie interesse heeft kan nog een aantal maanden in Silvius Druon terecht, een shop in het DIVA-diamantmus­eum op de Suikerrui.

Volgende collectie

De ontwerper financierd­e zijn creaties met het nodige spaargeld. Als de verkoop van de reeks goed loopt, komt er mogelijk opvolging, met ideeën en tekeningen uit een map die nu al klaarligt. Antwerps schepen van Diamant Ludo Van Campenhout (N-VA) feliciteer­de Volckaert bij de voorstelli­ng van de collectie gisteren.

“Antwerpen, en zeker zijn diamanten modesector, staat voor kwaliteit en vakmanscha­p, een combinatie die deze collectie handtassen perfect weerspiege­lt.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Paul Volckaert overhandig­t een handtas aan schepen van Diamant Ludo Van Campenhout. “Vakmanscha­p”, vond die.
FOTO DIRK KERSTENS Paul Volckaert overhandig­t een handtas aan schepen van Diamant Ludo Van Campenhout. “Vakmanscha­p”, vond die.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De magnetisch­e juwelen kunnen van de lederen handtassen worden gehaald en aan een ketting worden gehangen.
FOTO DIRK KERSTENS De magnetisch­e juwelen kunnen van de lederen handtassen worden gehaald en aan een ketting worden gehangen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium