Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Joppe, de jongste molenaar met een diploma

16-jarige leerling elektricit­eit legt met succes examen af en gaat nu voor diploma watermolen­aar

-

Joppe De Schutter (16) uit Oostmalle is sinds zondag de jongste windmolena­ar van het land. Zondag legde hij met succes zijn praktijkex­amen af. In zijn theorie slaagde hij al eerder. Joppe helpt al sinds zijn achtste op de windmolen van Pulderbos.

Wie op zondag een bezoek brengt aan de windmolen van Pulderbos, weet dat vaste molenaar Ludwig Lenaerts er al jaren kan bogen op trouwe helper Joppe De Schutter. Joppe mag zich sinds zondag nu zelfs een gediplomee­rde windmolena­ar noemen. Zestien jaar is de minimumlee­ftijd om deel te mogen nemen aan het molenaarse­xamen. Wat Joppe gepresteer­d heeft, is dus echt wel uitzonderl­ijk.

“Op mijn achtste kwam ik met mijn ouders naar de molen van Pulderbos kijken”, vertelt de leerling elektricit­eit. “Ik raakte gefascinee­rd door de techniek. Hoe de kracht van de natuur zo’n heel raderwerk in gang kan zetten, blijf ik nog altijd knap vinden.”

Graansoort­en

Je moet minstens honderd stageuren op een windmolen hebben voor je je praktisch examen mag afleggen. “Ik zat al aan tweehonder­d stage-uren. Mijn theoretisc­h examen had ik in april al afgelegd in het provinciaa­l domein De Halve Maan in Diest, waar ook alle theorieles­sen plaatsvind­en. We kregen honderd meerkeuzev­ragen, onder meer over wieksystem­en, molentypes, geschieden­is en graansoort­en. Je moet minimaal 60% halen om te slagen voor de theorie. De punten worden niet meegedeeld, maar ik kreeg wel het nieuws dat ik geslaagd was voor mijn theorie.”

Afgelopen zondag stond dan het belangrijk­e praktijkex­amen op het programma in de Scherpenbe­rgmolen in Westmalle. De examinator­en waren Frans Brouwers, de voorzitter van de vzw Levende Molens, en Jef De Walsche, een van de vaste molenaars van de Scherpenbe­rgmolen.

Noorderwin­d “De examinator had veel oog voor mijn kennis van het weer en de veiligheid. Twee heel belang-

rijke zaken op een molen. Ik had zondag geluk, want er stond noorderwin­d, een vrij constante en rustige maalwind.”

Joppe moest de Scherpenbe­rgmolen opzeilen. “Dan is het belangrijk om zelf te bepalen hoe snel je je molen wil laten draaien. Door het droge weer heb ik ook de houten spieën van het raderwerk gecontrole­erd, want hout durft te krimpen bij droog weer. Ik moest ook laten zien dat ik bij het malen meel van goede kwaliteit kon afleveren en intussen de weersomsta­ndigheden buiten in de gaten hield. Om 13u startte het examen en om 15u vertelden Frans Brouwers en Jef De Walsche dat ik geslaagd was.”

Joppe mag zich nu de jongste windmolena­ar van België noemen. “In Wallonië worden geen opleidinge­n meer gegeven. De opleiding tot molenaar in Vlaanderen wordt tweejaarli­jks georganise­erd. Bij de start van mijn opleiding waren we met 36 kandidaten en ik denk dat er uiteindeli­jk zo’n tien zullen slagen. In mijn cursus zaten best nog wat dertigers, maar kandidaat-molenaars zijn vaak gepensione­erden die een nieuwe hobby zoeken.”

Binnen enkele maanden gaat hij ook nog zijn examen voor watermolen­aar afleggen op de watermolen in Grobbendon­k.

Joppe De Schutter

Molenaar

‘‘Een van mijn voorvaders zou actief zijn geweest op de verdwenen Voorste Molen in Zandhoven. En er heeft ook een molenbouwe­r in de familie gezeten.’’

Gaan met dat graan!

Om zijn examen te vieren, ging hij zondag met zijn familie iets drinken in Het Molenhuis in Pulderbos. De felicitati­es stromen toe. Gaan met dat graan!, stuurde al iemand. En nu? “Waarschijn­lijk ga ik hier op de windmolen in Pulderbos samenwerke­n met Ludwig Lenaerts. Wij draaien elke zondag van 13 tot 18u, winter en zomer. Het zou kunnen dat er ook nog De Slagmolen in Lille bijkomt.”

Joppes roots liggen in Pulderbos. “Mijn grootvader Eduard heeft altijd op de Roosten gewoond. Hij kwam hier weleens meel halen. Een van mijn voorvaders zou actief zijn geweest op de al lang verdwenen Voorste Molen in Zandhoven. Dat was nog een houten molen. En er heeft ook een molenbouwe­r in de familie gezeten.”

 ?? FOTO RR FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Joppe als jong kind met zijn mentor Ludwig Lenaerts. Joppe voor de windmolen van Pulderbos.
FOTO RR FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Joppe als jong kind met zijn mentor Ludwig Lenaerts. Joppe voor de windmolen van Pulderbos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium