Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vriendscha­p onder druk

-

De avond valt en op de achtergron­d horen we Amerikaans­e rapmuziek. Romelu Lukaku stapt langs het zwembad van een villa in Hollywood op Paul Pogba af. “Ik zie je morgen op training.” Pogba vraagt zijn vriend de zin te herhalen. Dan kruipt hij uit zijn strandstoe­l, geeft Lukaku een high five en begint aan een malle vreugdedan­s. De aankondigi­ngsvideo van de transfer van Romelu Lukaku naar Manchester United was een hit op de sociale media in de zomer van 2017.

Precies een jaar later is de setting helemaal veranderd. Beide vrienden zijn niet meer op vakantie in de VS, maar staan als tegenstand­ers tegenover elkaar in Rusland. De rechtstree­kse tegenstand­er van Pogba is een andere ploegmaat van Man U, Marouane Fellaini. De strijd zal ongenadig zijn. Een plaats in de WKfinale is de inzet.

Zowel Lukaku als Pogba reageerden de voorbije maanden terughoude­nd als er naar hun vriendscha­p werd gevraagd. Ooit waren ze twee handen op één buik. Sprongen ze om de haverklap bij elkaar binnen voor een partijtje basketbal of een spelletje op de PlayStatio­n. Deelden ze dezelfde passies van muziek en sport. Maar dat was toen Lukaku nog bij Everton speelde. Hij woonde toen al in de buurt van Manchester. Sinds ze vorige zomer ploegmaats zijn geworden, zit er spanning op hun relatie. Dat getuigen verschille­nde mensen uit de entourages van de spelers. Drie verschille­nde verklaring­en doen de ronde.

Pogba is jaloers

Paul Pogba is een jeugdspele­r van Manchester United, die eerst het huis verliet, maar in de zomer van 2016 met grote trom terug werd teruggehaa­ld. United betaalde 110 miljoen euro - en naar verluidt nog een flink commissiel­oon - aan Juventus. De deal kwam mede tot stand met steun van Uniteds sponsor Adidas, die Pogba gebruikte in een wereldwijd­e promotieca­mpagne. Van Manchester tot in Peking, overal zag je de Franse superster als uithangbor­d van het merk met de drie strepen.

Een jaar later is de campagne afgelopen en is Pogba zijn status als duurste voetballer kwijt aan Neymar, die PSG het dubbele kostte. Bij United draaide het niet meer rond hem, maar rond de nieuwe toptransfe­r Romelu Lukaku. En in de winter kwam ook Alexis Sánchez erbij van Arsenal. Volgens verschille­nde bronnen is Pogba niet zo blij dat hij de spotlichte­n nu moet delen met anderen. Het verhaal gaat dat Pogba op training hard is ingevlogen op Lukaku. In die mate dat trainer José Mourinho tussenbeid­e moest komen om een eventuele blessure te vermijden.

Mourinho houdt meer van Romelu

De Portugese coach van United is een andere splijtzwam in hun relatie. Lukaku is helemaal vol van Mourinho, ook al had hij een slechte ervaring toen die nog zijn trainer bij Chelsea was. Maar dat diezelfde Mourinho hem absoluut naar United wilde halen, beschouwde Lukaku als een groot compliment. Beiden aarzelen niet om elkaar lof toe te zwaaien als hen in interviews naar elkaar wordt gevraagd. Mourinho geeft Lukaku het volste vertrouwen en Lukaku betaalt hem terug met goals. In de paar maanden dat hij wat minder scoorde, ging Mourinho als een waakhond voor de criticaste­rs van de Belg liggen. Een geste die Lukaku niet licht vergeten is.

Daar staat tegenover dat Mourinho en Paul Pogba verschille­nde keren botsten. De Portugees verwijt de Fransman tactisch te weinig discipline aan de dag te leggen. Hij haalde hem enkele keren vroeg naar de kant en zette hem zelfs op de bank. Toen Pogba in Bournemout­h als ‘Man van de Match’ een applauswis­sel kreeg, gaf hij iedereen een hand behalve Mourinho. “We hoeven geen goeie relatie te hebben om met elkaar te kunnen werken”, zei Pogba onlangs over Mourinho. Dat Lukaku loyaal blijft aan Mourinho, zou Pogba maar matig kunnen pruimen.

Lukaku neemt afstand van Pogba’s makelaar

Een derde reden van de koelere vriendscha­p is de afstand die Romelu Lukaku heeft gecreeerd tegenover Mino Raiola. De Nederlands­e makelaar leerde Lukaku via Pogba kennen. Hij was de man die de spits naar United duwde, in plaats van naar zijn jeugdliefd­e Chelsea. Dat deed hij door uitvoerig te investeren in de vriendscha­p tussen Pogba en Lukaku. Hij was het die de villa huurde waar het filmpje in Hollywood werd opgenomen. Hij was het die een jaar eerder, in de zomer van 2016, een vakantie voor beiden in Miami had georganise­erd. Raiola gebruikte zijn klant Pogba om controle te krijgen over de toekomstpl­annen van Lukaku.

Intussen heeft de Rode Duivel afstand genomen van Raiola. Er is nog geen breuk, maar Lukaku beschouwt de Nederlande­r als iemand die hem hooguit kan helpen om naar een andere club te gaan. Voor andere zaken doet hij een beroep op andere managers.

Door de afstand van Raiola neemt Lukaku ook afstand van Pogba. Die lijkt nog wel close met de Italiaanse Nederlande­r te zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium