Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geboren in België, (een beetje) getogen in Frankrijk

De Fransen wilden Eden Hazard zo hard dat ze er zelfs voor gingen foefelen

- KOEN VAN UYTVANGE

Raszuivere Belgen

zijn het, en toch hebben de broers Hazard elk hun eigen historie met Frankrijk. Eden (27), die door Rijsel foutief werd aangetrokk­en en

zelfs bijna Frans internatio­nal werd.

Thorgan (25), die dik dertig kilometer verderop werd

opgeleid. Het parallelle pad van Kylian (22) en de vierde broer, de nog onbekende

Ethan (15). “De Franse voetbalbon­d heeft verschille­nde keren geprobeerd

om van Eden een Fransman

te maken.”

Hij is nochtans niet de eerste die van ons kroonjuwee­l een ‘Bleu’ wil maken. Volgens ‘Le Parisien’ polst de Franse voetbalbon­d in 2008 of Eden Hazard geen trek heeft in de Franse nationale ploeg. Hij is op dat moment 17, een sensatie in wording bij Rijsel. En kind van een generatie die ‘Les Bleus’ van in 1998 en 2000 adoreerde, toen een beweging van Zinédine Zidane poëtischer was dan elf Rode Duivels samen. Hazard is dan wel een haantje-de-voorste, maar een ‘Haantje’? Zo ziet hij zichzelf niet. Hij weigert.

Frans internatio­nal Mathieu Debuchy, zijn ploegmaat bij Rijsel, bevestigde het verhaal. “Ik weet dat de Franse voetbalbon­d verschille­nde keren heeft geprobeerd om van Eden een Fransman te maken, waardoor hij selecteerb­aar was geweest voor de Franse nationale ploeg. Niet onlogisch. Eden is opgeleid in Frankrijk. Maar hij voelt zich echt Belg.”

Het Franse meesterpla­n krijgt nooit vorm. Hazard is al jaren een jeugdinter­national en wordt in november 2008 voor het eerst geselectee­rd door René Vandereyck­en. En eigenlijk had het nooit een thema mogen zijn. Sterker nog, de man die voor eeuwig in het hart zit van elke Lillois, had nooit bij

Dogues mogen spelen. Anderlecht staat al enkele jaren op de stoep om Hazard in te lijven, maar vader Thierry is niet overtuigd. In zijn ogen biedt de jeugdoplei­ding van Anderlecht geen ernstig plan. Rijsel wel. Als Hazard twaalf is, ziet een scout van de Franse club hem voor het eerst aan het werk. In een 5-0-nederlaag tegen een oudere meisjesplo­eg, zo vertelt Hazard altijd lachend. De Fransen volgen de kleine dribbelaar gedurende twee jaar en slaan dan toe. Hazard is veertien jaar wanneer hij in Noord-Frankrijk gaat spelen.

Les

50 kilometer van de grens

Er rijst echter een probleem. Een internatio­nale transfer binnen de Europese Unie is slechts mogelijk vanaf zestien jaar. Tenzij de club op maximaal vijftig kilometer van de grens ligt en als de speler eveneens op hoogstens vijftig kilometer van diezelfde grens woont. Hazard is van ’s Gravenbrak­el, op minder dan vijftig kilometer van de grens. Maar wel op meer dan vijftig kilometer van de grensoverg­ang om naar Rijsel te rijden. Kortom, de transfer is eigenlijk niet reglementa­ir. Dat weet Hazard niet, maar de club wist het wél, zo vernemen wij. Maar omdat de UEFA niet zo streng toekijkt op dergelijke transfers, wordt daar een mouw aan gepast.

Het is foefelen, maar niet iets wat andere clubs op dat moment ook niet doen. Volgens onze informatie kreeg Hazard op papier een ander domicilie, zodat hij wel dicht genoeg bij de grens ‘woonde’. De verblijfpl­aats van Eden volgens de documenten die bij UEFA werden ingediend, dat blijft een zorgvuldig bewaard geheim waar slechts een handvol mensen van op de hoogte zijn. De Hazards weten het wellicht zelf niet eens.

Zodra de UEFA clubs begint te straffen voor niet-reglementa­ire transfers van minderjari­gen zoals met Barcelona enkele jaren geleden - houdt Rijsel zich wel aan de regels. Het is de reden waarom de 15-jarige Divock Origi bij Rijsel tekende, maar een jaar lang niet mocht spelen van de UEFA. Hij was te jong en er viel niets meer te regelen.

Dus Hazard een Franse internatio­nal? Had iemand toen in de gaten gekregen wat Rijsel had gedaan, dan was hij nooit God in Frankrijk geweest…

Om de 14-jarige Eden Hazard in te lijven, knoeide Rijsel destijds met zijn domicilie. Was de UEFA het te weten gekomen, dan had de transfer nooit mogen doorgaan.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium