Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kwelgeest van Raphaël Varane

-

Net als zijn twee jaar oudere broer wordt Thorgan opgeleid over de grens. Bij Lens. Dus

niet bij Rijsel. Omdat hij zijn eigen traject wilde afleggen, maar ook omdat Rijsel de jongere broer van Eden niet durft aan te nemen. JeanMichel Vandamme, destijds hoofd opleidinge­n bij de Franse club, had daar zijn redenen voor. Bij Lens, waar Vandamme vandaan komt, speelt ene Bruno Cheyrou. Lens staat op het punt diens drie jaar jongere broer Benoît aan te trekken, maar op dat moment wordt Bruno doorgestuu­rd. Dus weigert Benoît naar Lens te gaan. Beide broers tekenen 35 kilometer verderop bij streekriva­al Rijsel. Pijnlijk voor Lens, zeker wanneer het Bruno later bij Liverpool ziet spelen en Benoît bij Marseille.

Zal Thorgan voldoende spelen? Vindt hij zijn draai? LOSC acht het een linke situatie. Om een dergelijk scenario te vermijden en Eden niet kwijt te spelen wegens een familiekwe­stie, duwt Rijsel nooit door voor Thorgan. De ouders, Thierry en Carine, begrijpen de wenk. Ze snappen dat het lot van hun twee oudste zonen beter niet verbonden kan worden.

Zo komt Thorgan dus terecht bij Lens, op 120 kilometer van zijn woonst, op 14-jarige leeftijd. Ook hier werd het UEFA-reglement dus omzeild. Thorgan komt er terecht in een talentvoll­e lichting, die als U17 zelfs vicekampio­en wordt met Serge Aurier (Tottenham), Geoffrey Kondogbia (Valencia) en Raphaël Varane, verdediger van Real Madrid en vanavond tegenstand­er van de Duivels in Sint-Petersburg. “Ik kijk er al naar uit om Thorgan terug te zien”, zei Varane deze week. “Hij was een haantje-devoorste die voortduren­d fratsen uitstak, maar telkens weer onder zijn voeten kreeg van de coaches. Je moet altijd opletten met hem, het is een schurkje.” Thorgan is 19 wanneer hij het noodlijden­de Lens verlaat en zijn broer volgt naar Chelsea.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium