Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pfaff was onze redder in Mexico, nu zal Courtois ons redden”

4 raadgeving­en van de generatie van 1986, zodat de Rode Duivels van nu hen vanavond kunnen voorbijste­ken

- FRANK BUYSE

Ze gingen hen als halvefinal­ist al voor in 1986, in Mexico. Dat memorabele WK, de kleine ‘Belgskes’ verloren meer van Maradona dan van Argentinië, maar waren 32 jaar lang wel de absolute helden van de Belgische voetbalges­chiedenis. Vandaag kunnen, moeten en zullen de Rode Duivels hen overvleuge­len. Doorstoten naar de finale! Ze gunnen het hen, geven hen zelfs tot 75 procent kans. Vier raadgeving­en van de “gouden generatie voor de diamanten generatie”.

1. Speel met hetzelfde blok en dezelfde mentalitei­t als tegen Brazilië. En met die van in 1986. Dany Veyt: “Ik zag dezelfde kameraadsc­hap.”

Patrick Vervoort: “Pas tegen Brazilië zag ik wat ik wilde zien: een collectief, zonder sterren.”

Jan Ceulemans: “Ik zag bij deze generatie nooit eerder zo een blok. Dat was ook ónze sterkte.”

Frank Vercautere­n: “Het was er nog niet op het EK en op het vorige WK. Nu moeten ze bevestigen.”

Eric Gerets: “Ze hebben het al een heel WK fantastisc­h gedaan.”

Michel Renquin: “Het is heel eenvoudig: anderhalf uur dezelfde mentalitei­t en we winnen.”

Jean-Marie Pfaff: “Er zit karakter in deze ploeg. Dat is de verdienste van Martinez, maar Wilmots heeft ook schoon werk gedaan.”

Georges Grün: “Ik zag nog niet de juiste spirit tegen Japan en Panama, maar wel tegen Brazilië.”

2. Hou vast aan jullie aanvallend systeem. In nood kunnen jullie nog beter counteren dan wij toen.

Veyt: “Die goal tegen Japan, daar is op getraind. Courtois gooide de bal op het juiste moment naar De Bruyne.”

Ceulemans: “Mijn raad: maak een goal en pak géén goal. Tegen Wales kon dat niet, maar de verdedigin­g van vandaag is niet te vergelijke­n met die van toen.”

Vercautere­n: “Ik beschouw de counter als een van hun sterktes. Balbezit is dat ook. Daarom moeten ze de Fransen hun spel durven opleggen, berekende risico’s durven te nemen. Rekening houden met hun sterktes is niet gelijk aan jezelf aanpassen.“

Vervoort: “Oké, we moeten uitgaan van onze eigen sterkte. Maar dan toch liever met Vermaelen naast Vertonghen, want Carrasco kon mij nog niet bekoren. Al kan Jan geen 120 keer de lijn doen.”

Claesen: “We moeten gewoon vasthouden aan die

3-4-3, met Fellaini centraal en De Bruyne opnieuw hoger.”

Ceulemans: “Wij waren al een counterplo­eg, maar zij zijn nog beter op de counter. Zij komen nog sneller voor de goal. Ze moeten hun eigen spel spelen met De Bruyne opnieuw hoger. Tegen Janneke en Mieke heb je hem daar niet nodig, nu wel.”

Renquin: “Jan was onze leider, zoals De Bruyne dat nu ook is. Het grote verschil: nu waren ze uitgezonde­rd de tweede helft tegen Brazilië 60 à 70 procent van de wedstrijde­n dominant. Met succes. Ze moeten zo blijven voetballen. Speelt Hazard maar middelmati­g, dan hebben we De Bruyne nog. En is De Bruyne middelmati­g, dan is er nog Lukaku.”

Grün: “Ze zetten tegen Brazilië collectief én individuee­l een ongeloofli­jke prestatie neer, men mag zich niet verkijken op de tweede helft waarin ze onderlagen. Ze speelden tegen de zogenaamde toekomstig­e wereldkamp­ioen, hé. In principe is Brazilië sterker dan Frankrijk.”

Gerets: “Het wordt een andere wedstrijd dan tegen Brazilië, Frankrijk is collectief sterker. Maar ik zou wel vasthouden aan de driemansve­rdediging.”

Grün: “Vermaelen geeft wel meer defensieve zekerheid dan Carrasco.”

Ceulemans: “Weet je wat de beste tactiek was van de Belgen tegen Brazilië? Thibaut Courtois!”

Demol: “Het is simpel: Jean-Marie was onze redder in Mexico. Nu zal Thibaut ons redden. We hebben nu eenmaal altijd al wereldkeep­ers gehad.”

3. ‘België 2018’ is sterker dan ‘België 1986’. En Frankrijk is minder sterk dan Argentinië toen. Maar word niet overmoedig, want Frankrijk is sterker dan Brazilië.

Claesen: “Ik was in ’86 de enige aanvaller. Nu komt het gevaar van Hazard, Lukaku, De Bruyne…”

Veyt: “Lukaku - Hazard voorin is een gróót verschil met Veyt - Claesen toen. (grijnst) Frankrijk kent onze offensieve kwaliteite­n, en zal dus ook afwachtend­er voetballen.”

Vervoort: “De Fransen zijn wel uitgekookt­er dan de Braziliane­n.”

Pfaff: “Veel stabieler. Brazilië was in onze tijd ook veel sterker dan nu. Hoeveel verkeerde passes hebben die niet gegeven? Die Willian... Een catastrofe.”

Claesen: “De Fransen spelen veel gediscipli­neerder én kunnen ook snel omschakele­n.”

Demol: “Eerlijk: nog voor het tornooi was Frankrijk mijn favoriet.”

Vercautere­n: “Brazilië was geen ploeg, bestond alleen uit individual­iteiten. Ik schat Frankrijk nu ook hoger in dan het Argentinië van ’86. Dat was Maradona, die won de wedstrijde­n op zijn eentje, niet alleen tegen ons. Frankrijk heeft Mbappé, Griezmann én Giroud.”

Pfaff: “Bwah, het Frankrijk van Papin en Giresse uit onze tijd, dát was de grote Franse generatie.”

Gerets: “Ik weet niet zeker of Mbappé en Griezmann samen zo beslissend kunnen zijn als Maradona toen op zijn eentje.”

Grün: “Frankrijk voetbalt ook minder agressief. ”

Renquin: “En het duo Hazard - De Bruyne is beter dan Mbappé - Griezmann. En Witsel - Fellaini is beter dan Pogba - Kanté. En onze verdediger­s én doelman zijn beter dan die van hen.”

Pfaff: “Maar nu mogen ze zich niet zot laten maken. Denk aan Wales.”

4. Dwing weer zoveel geluk af. Dat hadden wij toen óók.

Ceulemans: “Tegen de Russen hadden wij in de achtste finales na een halfuur al 3-0 moeten achterstaa­n. Ook tegen Brazilië hadden ze al snel twee goals kunnen slikken. Maar dan viel plots die owngoal en zag je het vertrouwen groeien. Dat geluk heb je nodig.”

Claesen: “Weet je, met een VAR waren wij tegen Argentinië ook op voorsprong gekomen, want Veyt werd onterecht afgevlagd. En dan waren wij misschien al wereldkamp­ioen geworden. (lacht) Je hebt gewoon 25 procent geluk nodig.”

Vercautere­n: “Maar dat kan je áfdwingen. Door doelkansen te creëren. Je wint in eerste instantie door vorm en kwaliteit, maar dan heb je inderdaad ook geluk nodig.”

Veyt: “Ze hebben nu nog een voordeel dat wij toen niet hadden. Wij waren meer onder de indruk, zij spelen elke week voor 80.000 man.”

Claesen: “En de druk is al weg, die was groter tegen Brazilië. Ze hebben eigenlijk al hun finale achter de rug.”

Demol: “Winnen van Brazilië was even verrassend als onze overwinnin­gen tegen Rusland en Spanje.”

Veyt: “Het doel is bereikt. Zoals wij al blij waren dat we door de eerste ronde waren geraakt.”

Renquin: “Toen waren we pioniers, nu zijn we ex-voetballer­s die supportere­n. We mochten ervaren wat zo een halve finale op het WK teweegbren­gt. Dat is een feest voor een heel volk. Natuurlijk willen we dat ze nu nóg beter doen dan wij.”

Demol: “Uit de grond van mijn hart: ik hoop dat ze ons voorbijste­ken. Ik geef ze 50,1 procent kans.”

Gerets: “60 procent kans dat ze winnen! En daar hebben ze de raad van oude lullen zoals wij niet voor nodig.”

Pfaff: “Ze zijn groot genoeg, ja. Ik geef ze zelfs 75 procent kans om te winnen. Wij waren de gouden generatie, maar zij zijn de diamanten generatie!”

“Wij waren de gouden generatie, zij zijn de diamanten generatie!” Jean-Marie Pfaff Gewezen Rode Duivel “Speelt Hazard maar middelmati­g, dan hebben we De Bruyne nog. En is De Bruyne middelmati­g, dan is er nog Lukaku.” Michel Renquin Gewezen Rode Duivel

 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, REPORTERS, BELGA ??
FOTO'S PHOTO NEWS, REPORTERS, BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium