Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tegen een topploeg als België moet je je aanpassen”

Bondscoach Didier Deschamps is op zijn hoede voor de Rode Duivels

-

Het cliché van de arrogante Fransen die verkondige­n dat ze dat Belgisch varkentje wel eens snel zullen wassen, nee, dat kwam er gisteren niet uit op de persconfer­entie van bondscoach Didier Deschamps en doelman Hugo Lloris. “We moeten vooral opletten voor de Belgische tegenaanva­llen.”

De match van de tegenaanva­l. België en Frankrijk zijn de beste twee counterplo­egen op dit WK. Als zulke ploegen tegen elkaar spelen, zijn er twee opties: een zeer gesloten match of een wedstrijd waarin het spel constant over en weer gaat. Veel zal afhangen van hoe fel beide ploegen zich zullen aanpassen aan de tegenstand­er. Iets wat de Fransen alvast van plan zijn, want de tegenaanva­l van België baart hen zorgen. “Tegen een grote ploeg als België moet je altijd een beetje je spel aanpassen”, beseft doelman Hugo Lloris. “Ze kunnen in twee, drie passes aan de overkant van het veld staan. Ze hebben spelers die heel snel kunnen omschakele­n. Daar zijn we ons van bewust. België heeft veel vertrouwen sinds hun ongeloofli­jke terugkeer tegen Japan. En nadien hebben ze nog eens de beste ploeg van het toernooi uitgeschak­eld. We zullen een Frankrijk op topniveau nodig hebben om de Belgen te kloppen.”

Bondscoach Didier Deschamps herhaalt voor de zekerheid nog eens de bezorgdhei­d van Hugo Lloris. “We moeten vooral opletten voor de tegenaanva­llen”, zegt ook hij. Al is het voor de Franse bondscoach koffiedik kijken of Roberto Martinez zijn ploeg laat spelen in een 3-4-3, of zich weer aanpast zoals tegen Brazilië en bij balverlies overschake­lt op een 4-3-3. “Het gebeurt wel vaker dat je niet goed weet hoe de tegenstand­er gaat spelen. Maar mijn ploeg is klaar voor verschille­nde scenario’s. België

kan de afwezighei­d van Meunier op verschille­nde manieren oplossen.” Marc Wilmots

Roberto Martinez liet zich al eens ontvallen dat hij veel respect heeft voor het werk van Frans bondscoach Didier Deschamps. “Ik heb ook veel respect voor hem”, zegt Deschamps. “De ontwikkeli­ng van de Belgische ploeg kwam er niet toevallig. Op het EK van twee jaar geleden behoorden ze al bij de beste teams, ondanks de dramatisch­e prestatie tegen Wales. Roberto Martinez heeft de leiding over een generatie die zeer zelfbewust is. Ik wil hem niet beledigen, maar hij profiteert ook wat van het werk van Marc Wilmots voor hem. En hij heeft daar iets aan toegevoegd.”

Roberto Martinez is een gentleman. Dus als de woorden van Deschamps hem voor de voeten worden geworpen, reageert hij beleefd. “Het werk van Marc Wilmots was essentieel voor deze groep. Als nieuwe coach probeer je altijd een beetje verder te bouwen op wat je in handen krijgt. We hebben hem zelfs een revanche aangeboden. Want in 2002 werd zijn doelpunt tegen Brazilië onterecht afgekeurd, nu hebben we Brazilië geklopt.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Van de stereotiep­e arrogantie is geen sprake bij Frankrijk
FOTO EPA-EFE Van de stereotiep­e arrogantie is geen sprake bij Frankrijk
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium