Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En de winnaar is... Tom Dumoulin

Chris Froome en Richie Porte nemen tijd terug, maar Sunweb houdt stand

- BRAM VANDECAPEL­LE

Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Bauke Mollema, Primoz Roglic en Daniel Martin startten de ploegentij­drit met 51 seconden bonus op Chris Froome, maar zagen die voorsprong na 35 kilometer ploegentij­drijden omgebogen in een achterstan­d. Froome deed met de tweede plaats van Team Sky op zich een goede zaak, al hadden ze bij de Britten op meer tijdswinst gehoopt. Winnaar van de dag was uiteindeli­jk Tom Dumoulin, met in zijn spoor Rigo Uran.

Geen enkele klassement­srenner kende een droevigere aanloop naar de Tour dan Tom Dumoulin. In het Franse kampioensc­hap zag Romain Bardet weliswaar zijn ploegmaat Gallopin onderuit gaan, maar wat Dumoulin in het Nederlands­e kampioensc­hap overkwam, was van een andere orde. Wilco Kelderman viel zwaar op zijn schouder en moest een kruis maken over de Tour. Dumoulin moest dus naar Le Grand Départ afzakken zonder zijn beste klimmende helper en een van de grootste motoren voor in de ploegentij­drit.

Sunweb is de regerende wereldkamp­ioen in de meest collectiev­e wielerdisc­ipline, maar de verwachtin­gen werden getemperd. Naast Kelderman ontbrak met ook nog Kämna en Oomen de helft van het winnende zestal in Bergen. Met Laurens ten Dam als vervanger van Kelderman werd ook geen kraan in het tijdrijden als vervanger aangeduid. Dat werd gisteren pijnlijk duidelijk toen de ervaren klimmer als eerste moest lossen.

Maar in de eerste dagen van de Tour lijkt alles toch weer mee te zitten voor Sunweb. Zaterdag overleefde Dumoulin de storm naar Fontenay-le-Comte wel zonder kleurscheu­ren. Gisteren toonde Sunweb mede dankzij onze landgenoot Edward Theuns dat het een waardige wereldkamp­ioen is in de ploegentij­drit met een vijfde plaats op elf seconden van BMC, en vooral amper zeven tellen trager dan de miljoenenb­rigade van Team Sky. Tom Dumoulin schuwde dan ook de superlatie­ven niet. “Superblij. Kneitergoe­d. Superteam. Perfecte uitslag en waardige wereldkamp­ioen.”

Bij het op innovatie gestelde Sunweb hadden ze uiteraard ook een verklaring voor de goede prestatie. Dankzij de samenwerki­ng met de universite­it van Leiden had de ploeg geopteerd om de drie sterkste pionnen Dumoulin, Matthews en Kragh Andersen - achter elkaar te posteren. Een trendbreuk, maar het pakte goed uit. Ook al omdat ze bij Sunweb na een voorzichti­gere start heel lang met zijn achten bleven. Het resultaat is dat Dumoulin na drie dagen van de klassement­srenners alleen

Geraint Thomas en Bob Jungels met een handvol seconden - voor zich moet dulden. “Ik doe goede zaken, maar dit is pas dag drie van de Tour. In deze fase mag je je zeker nog niet rijk rekenen.”

Verrassend­e Uran dankzij Vanmarcke

De favoriet die na Dumoulin het meest de titel van winnaar van de dag mocht claimen, was Rigoberto Uran. Bij EF-Drapac reed sterkhoude­r Lawson Craddock als gevolg van zijn breukje in het schouderbl­ad slechts op halve kracht. Toch beperkten ze de schade met een zesde plaats en 35 seconden achterstan­d op BMC.

Een van de krachtbron­nen bij de roze formatie was Sep Vanmarcke. Onze landgenoot had de ondankbare taak om achter de drie ‘kleintjes’ Uran, Martinez en Clarke post te vatten. Door zijn 1m90 en niet zo aerodynami­sche tijdrithou­ding ving hij daardoor veel wind, toch hield hij stand. Zo gaat kopman Uran onverwacht met een bonus op Froome en Porte naar Bretagne. Als hij zondag Vanmarcke kan volgen op de kasseien naar Roubaix, kan hij in de Alpen zijn beproefde volgtactie­k toepassen.

Sky onder de verwachtin­gen

Ook bij AG2R-La Mondiale spraken ze bij monde van Oliver Naesen van een droomscena­rio, ondanks de twaalfde plaats (+1’15”). Bardet had voor de Tour blind getekend voor een achterstan­d van twintig seconden op Froome na de ploegentij­drit. Geholpen door het ontwijken van de val op zaterdag, is hem dat gelukt.

Chris Froome toonde zich heel tevreden met de tweede plaats van Team Sky.

“De jongens hebben fantastisc­h werk geleverd. De Tour begon niet goed met mijn valpartij op dag één, maar het is geruststel­lend dat we nu tijd terug hebben genomen”, liet Froome optekenen.

Maar de eerder norse blikken bij de ploegleidi­ng van Team Sky verraadden een andere evaluatie. Na hun dominantie in de ploegentij­drit - zonder Froome en Poels van de Dauphiné - de nummer twee volgde over dezelfde afstand op 38 seconden - werd gisteren een zelfde prestatie verwacht. De tweede plaats mag in het geval van Sky dus gezien worden als een prestatie onder de verwachtin­gen. Aan Froome en co om de komende dagen in de wind van Bretagne geen steek te laten vallen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Allemaal lachende gezichten bij Sunweb na de ploegentij­drit. Kopman Tom Moulin was dan ook de morele winnaar van de dag.
FOTO PHOTO NEWS Allemaal lachende gezichten bij Sunweb na de ploegentij­drit. Kopman Tom Moulin was dan ook de morele winnaar van de dag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium