Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Quick.Step betaalt tactische blunder duur

- (bvc, wvo)

Hij droeg hem al eens één dag, in 2011. Maar op zijn oude dag, minder dan een week na zijn 36ste verjaardag, had daar een tweede gele trui kunnen bij komen voor Philippe Gilbert.

Tot diep in de ploegentij­drit had hij er uitzicht op. Maar uiteindeli­jk kwam Quick.Step vijf seconden tekort. Doodjammer, vond ploegmanag­er Patrick Lefevere, die het Gilbert dolgraag had gegund.

Ook de renner zelf kon zijn teleurstel­ling niet verbergen. “Maar wat doe ik eraan?”, zuchtte hij. “Dit is een grote ontgoochel­ing, maar ik moet ze aanvaarden. Ik zag onderweg de tussentijd­en. Op zeker ogenblik lagen we zes seconden achter. Dan dacht ik nog altijd dat het kon. Maar toen we te snel met vier vielen, lukte het niet meer. Spijtig.”

Toch heeft Gilbert de hoop nog niet opgegeven. Met een achterstan­d van vijf seconden op Van Avermaet kan het de volgende dagen nog altijd.

“Er komen een paar leuke ritten aan. Ik heb de laatste dagen veel gewerkt voor de ploeg, nu is het tijd om zelf voor een ritzege te gaan. Alles blijft mogelijk.”

Onvrede

Derde, op zeven seconden van BMC. Een mislukking kon je de ploegentij­drit van Quick.Step Floors niet noemen. Maar dat de ploeg de zege en het geel net misliep, hakte er diep in. Vooral omdat er onderweg flink wat was misgelopen. Eén moment speelde daarbij een cruciale rol. Op een helling kort na het eerste tussenpunt lag de ploeg in liefst drie stukken uit mekaar. Achteraan kwamen Declercq en Gaviria in de problemen, iets daarvoor reden Richeze, Lampaert en Terpstra en vooraan bleven Jungels en Gilbert maar alles geven.

Lefevere: “We probeerden nog via de radio te corrigeren. Maar door het lawaai en alle drukte duurde het veel te lang vooraleer ze vooraan doorhadden dat ze moesten vertragen. Tegen dat je dan weer in het ritme bent, ben je

tien seconden kwijt. Gebeurt dat niet, winnen we altijd.”

Ook de renners zelf waren er duidelijk door geïrriteer­d.

“Technisch en tactisch hebben we gewoon geen goede tijdrit gereden”, gaf Lampaert toe. “Ook kwamen we in de finale te rap met vier. Dat Tim en Fernando zo vroeg zouden lossen, was niet gepland. We wisten dat ze niet tot op het einde zouden meekunnen, maar nu losten ze op het slechtst mogelijke punt.”

Gilbert beaamde. “Het is duidelijk dat er fouten zijn gemaakt. Bepaalde punten hadden meer aandacht verdiend op de verkenning. Hier gaan we intern nog over spreken.”

 ?? FOTO BELGA ?? Quick.Step finisht met vier renners. “We vielen veel te snel terug tot vier”, besefte Yves Lampaert.
FOTO BELGA Quick.Step finisht met vier renners. “We vielen veel te snel terug tot vier”, besefte Yves Lampaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium