Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vive la France! Vive la Belgique!

-

Zelfs in de Tour moet het wielrennen vanavond even wijken. Want zelfs in het peloton zijn alle ogen gericht op de halve finale op het WK tussen Frankrijk en België. Maar wat met de Belgen en hun Franse ploegmaats? Hoe beleven zij de kraker in Sint-Petersburg?

Belgen van Quick.Step Floors “Iedereen tegen Alaphilipp­e”

Bij Quick.Step is er sprake van een ongelijke strijd. Drie Belgische renners plus overwegend Belgisch personeel versus één Fransman. “Julian deelt de kamer met Jungels. Misschien kan hij daar een bondgenoot in vinden”, zegt Belgisch kampioen Yves Lampaert. Ook Gilbert out zich als fan. “Als onze nationale ploeg speelt, ben ik een voetbalfan. Ik volg Eden Hazard ook op de sociale media. De Rode Duivels hebben een positief effect op de eendracht in België en daar schaar ik mij ook achter.”

* Kijken? “In groep, met de hele ploeg en de entourage.”

* Pronostiek? “Ik verwacht 1-1 na negentig minuten, maar dat de Belgen in de verlenging­en het verschil zullen maken”, zegt Yves Lampaert.

Oliver Naesen (AG2R) “Geen eten voor de Fransen als ze winnen”

Oliver Naesen fietst voor AG2R, een Franse werkgever. Als enige Belg. “Op de fiets dan toch”, lacht hij. “Ook de kinesiste en de kok zijn Belg, ik sta er dus niet alleen voor. Vooral de kok heeft een groot wapen in handen. Want dat is toch de belangrijk­ste man in de ploeg, hé? Als de Fransen winnen, krijgen zij geen eten en ik wel. Winnen de Belgen, dan krijgt iedereen eten. Ik kan nooit verliezen. Ik zeg altijd tegen mijn ploegmaats: het WK mogen jullie niet winnen, de Tour wel. Bardet dus!”

* Kijken? “Het zal van de massage en zo afhangen, maar ik ga toch proberen, ja.”

* Pronostiek? “0-4 voor de Belgen. Aan een droge 0-1 doe ik niet mee.”

Guillaume Van Keirsbulck (Wanty Groupe Gobert) “Ik revalideer wel eens met de Duivels”

“Of de match leeft binnen de ploeg?”, oppert Guillaume Van Keirsbulck. Bij Wanty Groupe Gobert heeft hij met Guillaume Martin en Yoann Offredo twee Fransen in de ploeg. “Niet echt. Martin is wel wat in voetbal geïnteress­eerd, maar de Belgen binnen de ploeg niet echt.”

* Kijken? “Ik zal straks wel eens kijken, want het blijven toch de Rode Duivels. Maar als ik een stukje mis, zal ik er ook niet wakker van liggen. Al ken ik sommige Duivels wel. Courtois zie ik in de winter wel eens in Antwerpen. En als ik revalideer bij Lieven Maesschalc­k, kom ik er ook wel eens een tegen. Dan zie je toch dat het echte superatlet­en zijn.”

* Pronostiek? “0-2 voor de Belgen.”

Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) “We gaan elkaar een hele Tour jennen”

Eén Belg en één Fransman in de Tourploeg van Trek - Segafredo. Dat zal vanavond dus vonken geven. “Ik ben geen grote voetbalken­ner. Zeker niet in vergelijki­ng met Julien Bernard”, stelt Jasper Stuyven. Die is naar eigen zeggen een grote fan van PSG. “Dus ik hoop op een glansrol van Mbappé.”

* Kijken? “Ik volg het WK zeker en ben uiteraard een fan van de Duivels. Tijdens de matchen ga ik er redelijk fanatiek in op”, aldus Stuyven.

* Pronostiek? Stuyven: “Ik weet niet of het gangbaar is dat er in een halve finale veel gescoord wordt, maar ik gok op 2-3. Dan mogen de Fransen naar huis en kan ik Julien nog meer jennen.”

Bernard: “Oei. Misschien is het dan toch geen goed idee om samen te kijken. We moeten nog drie weken met elkaar door, dan zijn schermutse­lingen niet ideaal. (lacht) Ik gok op 2-0 voor de Fransen.” (bvc, gvdl, wvo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium