Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beukenhof trekt eropuit met zon in gezicht en wind in grijze haren

Nieuwe duofiets met aanhanger zorgt voor contact tussen bewoners woonzorgce­ntrum en de buurt

- ERIK VANDEWALLE

De Fun2Go-fiets en zijn aanhanger vormen voortaan een vaste waarde in het straatbeel­d van Heide. Een begeleider van het woonzorgce­ntrum verkent met telkens drie bewoners al fietsend de omgeving. Want bewegen is belangrijk.

Het heeft wat weg van een grote gocart op de dijk van onze kust. Maar wie beter kijkt, merkt dat het vehikel bestaat uit twee delen: een fiets voor twee personen en een aanhanger voor nog eens twee meerijders. Het geheel is elektrisch.

De bewoners van het woonzorgce­ntrum Beukenhof zijn er dol op. Gezien het aantal plaatsen zijn er wachtlijst­en. “Toch is onze Beukenvelo niet zomaar een vervoermid­del”, legt kinesist Frauke Lathouwers uit. “Voor onze bewoners is het belangrijk dat ze blijven bewegen. Nu hebben we fietsen in de kineruimte, waar bewoners met een stoel of in een rolstoel kunnen fietsen. Maar dan kijken ze uit op een muur. Met onze nieuwe aanwinst kunnen de bewoners zowel fietsen als genieten van de omgeving en contact leggen met de buurtbewon­ers. De zon in hun gezicht, de wind in hun haren en genieten van geuren en kleuren is voor velen een heel plezante ervaring.”

Maar niet alleen de kinesisten gebruiken de Beukenvelo, ook het animatiete­am doet dat. “In Heide maken we tripjes van 3 tot 4 kilometer. Geen langeafsta­ndsritten,

maar ver genoeg om hier en daar een babbeltje te slaan”, zegt Frauke Lathouwers. Directeur Joppe Wils: “Een

wooncentru­m mag geen eiland zijn. Het is nodig dat wij deel blijven uitmaken van de buurt en dus moeten we ook aanwezig zijn.”

“Toen we zo’n fiets voor het eerst zagen, gingen we direct op zoek en kwamen we terecht bij de Nederlands­e firma Fun2Go. De fiets is maatwerk. Stoelen worden aangepast en zijn instelbaar, en er zijn veiligheid­sgordels. Daar hangt natuurlijk een prijskaart­je aan. Voor ons betekende dit een investerin­g van ongeveer 17.000 euro”, zegt directeur Wils.

In Beukenhof woont Hilda Verhaeren (92). Haar zus Alice is onlangs overleden. “Mijn zus en ik wilden iets doen voor Beukenhof omdat we hier zo graag zijn. Toen we hoorden van het fietsidee, besloten we financieel tussen te komen. Zo vaart niet alleen het woonzorgce­ntrum er wel bij, maar alle bewoners. Spijtig dat mijn zus nooit heeft kunnen meerijden. Zelf heb ik het al wel gedaan en geloof me, het is plezanter dan binnen fietsen.”

Ook Eugene Claessens (91) en Elise Van de Keybus (90) maken zich klaar voor een ritje. “Met dit zonnige weer is het aangenaam.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Frauke Lathouwers, Hilda Verhaeren, Eugene Claessens en Elisa Van de Keybus maken zich klaar om te vertrekken. Directeur Joppe Wils kijkt toe.
FOTO ERIK VANDEWALLE Frauke Lathouwers, Hilda Verhaeren, Eugene Claessens en Elisa Van de Keybus maken zich klaar om te vertrekken. Directeur Joppe Wils kijkt toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium