Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstwerk herinnert aan slachtoffe­rtje MH17

Bibliothee­k neemt leestuin en boekenfiet­s in gebruik

-

De tuin van de bibliothee­k is voortaan toegankeli­jk. De buitenbib, zoals de nieuwe leesplek genoemd wordt, is schaduwrij­k. Nieuw is de elektrisch­e boekenfiet­s, waarmee de bibliothee­k aan huis komt.

“Bij mooi weer stonden de deuren naar de tuin weliswaar open, maar een bordje waarschuwd­e dat hij niet toegankeli­jk was. We hebben enkele bomen gesnoeid, en een loopzone met grijze split aangelegd. Het is hier nu heerlijk in de schaduw zitten”, vertelt schepen van Cultuur Karina Hans (N-VA). In de tuin staan zeldzame davidia’s, bomen genoemd naar de jezuïet Père David. “Deze bomen gedijen alleen in een binnentuin want ze zijn niet winterhard. Een andere naam is vaantjesbo­om of zakdoekboo­m, genoemd naar de witte vlaggetjes die tijdens de bloei in de boom lijken te hangen. Dat de boom dan naar kattenpis ruikt, moeten we er bijnemen”, vertelt de schepen.

Kinderraad

In de tuin kwam ook een kunstwerk van Kristina Embrechts, ter nagedachte­nis aan Steven Noreilde (12), een van de slachtoffe­rs van vlucht MH17, die op 17 juli 2014, op weg naar Kuala Lumpur, boven Oekraïne werd neergescho­ten. “Steven was net een schooljaar lang lid geweest van de kindergeme­enteraad. De nieuwe kinderraad heeft veel aandacht besteed aan het drama. Er ontstond een aantal teksten, waarvan de kunstenare­s enkele fragmenten heeft verwerkt”, aldus nog de schepen.

Bakfiets

Een bibliothee­k aan huis is niet nieuw. Wel is Brasschaat volgens de schepen de enige gemeente die daarvoor een elektrisch­e bakfiets gebruikt.

 ?? FOTO NICOLE VERSTREPEN ?? Het kunstwerk van Kristina Embrechts siert de binnentuin van de bibliothee­k.
FOTO NICOLE VERSTREPEN Het kunstwerk van Kristina Embrechts siert de binnentuin van de bibliothee­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium