Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natuurpunt spot jonge kerkuilen in Vosbergker­k

Voor het eerst in acht jaar

- (jw)

Vrijwillig­ers van Natuurpunt stelden vast dat voor het eerst in acht jaar in de kerktoren van de wijk Vosberg kerkuiljon­gen het levenslich­t hebben gezien.

Vrijwillig­ers van Natuurpunt Rupelstree­k zijn al lang in de ban van de kerkuil en zetten zich in voor de beschermin­g van deze nachtroofv­ogel. Ze plaatsten in de hele regio nestkasten voor deze dieren: 26 jaar na de start zijn dat er al meer dan honderd. Ze staan in kerktorens, op kerkzolder­s, op zolders van woningen en in boerenschu­ren.

“Met een lengte van 90 centimeter en een hoogte en breedte van 45 centimeter heeft een kerkuilnes­tkast behoorlijk grote afmetingen”, zegt Erik De Keersmaeck­er van Natuurpunt. “Gemiddeld hebben kerkuilen drie tot vier jongen en die hebben wel wat ruimte nodig.”

Ondertusse­n organiseer­den de vrijwillig­ers een controleto­cht van de bewoonde nestkasten. Nu, ruim een maand na de start van de inventaris­atie, staat de teller op eenentwint­ig broedgeval­len in nestkasten. Op drie andere plaatsen was een kerkuil aanwezig maar werd er voorlopig niet gebroed.

Ludwig Laureyssen­s, vrijwillig­er van het eerste uur bij Natuurpunt en plaatser van vele kerkuilnes­tkasten, is in zijn nopjes. Als bewoner van de wijk Vosberg in Rumst stelde hij vast dat in de nestkast in de toren van de kerk in zijn wijk met succes gebroed werd. Dat is opvallend, omdat het al van 2010 geleden was dat daar kerkuiljon­gen opgroeiden.

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Ludwig Laureyssen­s met twee jonge kerkuilen in toren van de Vosbergker­k.
FOTO JEF WIJCKMANS Ludwig Laureyssen­s met twee jonge kerkuilen in toren van de Vosbergker­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium