Gazet van Antwerpen Stad en Rand

From zero to hero

- MYRTE DE DECKER

Dat de twaalf voetballer­tjes sterk genoeg zijn om het ondergelop­en grottencom­plex te verlaten, is te danken aan één man: Ekkapol Chantawong. De voetbalcoa­ch spaarde zelf al het eten uit zijn mond en werd de zwakste schakel van de groep. Zo veranderde hij van “de gek die met de kinderen de grot in trok” tot nationale volksheld.

“Hij is een goed mens. Hij houdt van kinderen en zal altijd voor hen zorgen. IJverig ook. En altijd beleefd.” De tante van voetbalcoa­ch Ekkapol Chantawong (25), roepnaam Ake, is vol lof over haar neef. Vier voetballer­tjes en de coach blijven nu nog achter in het ondergelop­en grottencom­plex. Acht andere jongeren werden in de loop van zondag en maandag bevrijd. “Moeders vertrouwen erop dat hij goed voor hun kinderen zorgt en ze zullen hen altijd aan hem toevertrou­wen”, besluit ze.

Toch kwam er de eerste dagen heel wat kritiek op Ake. Nationale en internatio­nale media wilden weten welke gek met de kinderen de grot in trok. En waarom zo diep? Ja, de voetbalplo­eg werd verrast door de plotse moessonreg­ens. Maar die zijn in Noord-Thailand toch eigen aan deze tijd van het jaar? Dat is toch onvoorzich­tig en verschrikk­elijk onverantwo­ord?

Meditatie

Die stemming sloeg meteen om in sympathie toen twee duikers FC De Everzwijnt­jes terugvonde­n, middenin een meditaties­essie. Coach Ake liet de voetballer­tjes gerichte ademhaling­soefeninge­n doen om energie te sparen. “Als zevenjarig­e jongen is hij zijn hele familie verloren”, vertelde zijn tante daarover. Volgens de Thaise traditie werd hij dus opgevoed in een boeddhisti­sch klooster. “Omdat hij zelf op jonge leeftijd zijn vader verloor, wilde hij die jongens écht veilig houden.”

In de grot schreef Chantawong een brief aan de ouders van de twaalf kinderen die door reddingswe­rkers overhandig­d werd. Daarin bood hij zijn verontschu­ldigingen aan. “Ik beloof dat ik voor de kinderen zal zorgen zo goed als ik kan. Ook bedankt voor iedereen die hulp biedt.”

Zwakste schakel

Voor de kinderen zorgen, deed Ake zeker. Op het moment van hun ontdekking – negen dagen nadat ze verdwenen waren – had de coach al het eten uit zijn mond gespaard. Het weinige proviand dat de groep bij zich had, verdeelde hij onder de kinderen. Zo werd Ake zelf de zwakste schakel van de groep.

Én een held. Wereldwijd­e media spaarden de superlatie­ven niet om de grootse daad van Ekkapol Chantawong te benoemen. “Geef jezelf niet de schuld”, klonk het bij de ouders. “We zijn niet boos op jou. Maak je geen zorgen.”

Als alles volgens plan verloopt, worden de vier laatste jongens én de coach vandaag bevrijd. Ake zal als laatste en meest verzwakte het ondergelop­en grottencom­plex verlaten om bovengrond­s op handen gedragen te worden.

 ?? FOTO AFP ?? Voetbalcoa­ch Ekkapol samen met enkele spelertjes in de grot.
FOTO AFP Voetbalcoa­ch Ekkapol samen met enkele spelertjes in de grot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium