Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zoveelste poging om Belgisch icoon te redden

Omstreden zakenman George Forrest koopt Luikse kristal- en glasfabrie­k Val-Saint-Lambert

-

Val-Saint-Lambert, ooit hét icoon van de Belgische kristalind­ustrie, heeft een nieuwe eigenaar. De zoveelste al. George Forrest, geboren in Congo en daar fortuin gemaakt in de mijnbouw, kocht driekwart van de aandelen als ‘persoonlij­ke investerin­g’. De kristalfab­riek, die de voorbije dertig jaar al drie keer op de fles ging, krijgt een zoveelste doorstart.

Zakenman George Arthur Forrest heeft 75% van de aandelen van de Luikse kristalfab­riek Val-Saint-Lambert gekocht. Dat maakte zijn holding Groupe Forrest bekend. De 77-jarige zakenman verwierf de aandelen als privéperso­on. Val-Saint-Lambert wordt dus geen onderdeel van de Groupe Forrest.

Zwanenzang

De Cristaller­ies du Val-Saint-Lambert zijn opgericht in 1826 in Seraing. Honderd jaar geleden werkten in de fabriek nog vijfduizen­d mensen, vandaag zijn er dat nog hooguit een tiental. De laatste decennia sukkelde het bedrijf van het ene faillissem­ent in de andere overname. In de hoogdagen waren koning Leopold I en de Generale Maatschapp­ij aandeelhou­der. Na de Tweede Wereldoorl­og begon de zwanenzang en volgden de eigenaars elkaar in sneltempo op: eerst de Belgische Staat, dan het Waals Gewest, vervolgens de Antwerpena­ar Patrick Depuydt (failliet in 1995), opnieuw het Waals Gewest, de Brusselse zakenvrouw Sylvie Henquin (failliet in 2008), de Limburgse ondernemer Justin Onclin en zijn Waalse kompaan Pierre Grivegnée (failliet in 2013) en tot slot de Brusselaar Jacques Somville. Die pompte sinds begin maart 2014 liefst 3 miljoen euro in het bedrijf, maar kreeg het schip niet vlot: volgens de recentste jaarrekeni­ng (2016) was er maar een schamele bedrijfswi­nst van 22.000 euro. Vers geld was dus welkom.

Plundering van Congo

Met George Forrest, wiens vermogen door de website De Rijkste Belgen op ruim 75 miljoen euro wordt geraamd (plaats 246 in de rijkenlijs­t), krijgt de kristalfab­riek een niet geheel onbesproke­n eigenaar. De zakenman, die in Lubumbashi verblijft, creëerde duizenden banen en bouwde ziekenhuiz­en en scholen. Maar hij blijkt ook nauwe banden te hebben met het regime in Kinshasa en zijn naam dook op in een VN-rapport over de plundering van de Congolese bodemrijkd­ommen.

Onlangs nog zijn naam ook in Kazachgate: schreef dat de zakenman 95.000 euro zou hebben betaald aan een adviseur van Sarkozy om er bij Albert II op aan te dringen Forrest de titel van baron te verlenen. Iets wat de zakenman altijd met klem heeft ontkend.

viel

Le Monde

 ?? FOTO BELGA ?? George Forrest: de niet geheel onbesproke­n nieuwe eigenaar van ValSaint-Lambert in Seraing.
FOTO BELGA George Forrest: de niet geheel onbesproke­n nieuwe eigenaar van ValSaint-Lambert in Seraing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium