Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Bent u trotser om Belg te zijn door de glansprest­atie van de Rode Duivels?

-

Samen voetballen België bestaat uit regio’s die autonoom horen te bepalen wat ze zelf doen, en wat ze samen doen. Als alle regio’s het samen willen, dan samen. Als een regio het alleen wil doen, dan alleen. Voetballen doen we samen en we kunnen er samen trots op zijn. En zo moet dat bepaald worden voor elk onderwerp. Ik kan dus perfect confederal­ist zijn en de Belgische vlag uithangen als de Rode Duivels spelen. Maar het zijn niet de Rode Duivels die bepalen of ik minder of meer confederal­istisch ben.

MARK LECLEIR, BRASSCHAAT Noorderbur­en

Gelukkig hebben de Rode Duivels geen effect op de waarde die iemand hecht aan zijn of haar nationalit­eit. Stel je voor dat onze nationale trots zou afhangen van het succes van onze voetballen­de landgenote­n. Onze noorderbur­en zijn vandaag beschaamd over hun nationaal voetbalelf­tal, maar gelukkig zijn ze daardoor niet minder trots over hun nationalit­eit. Laten we vurig supportere­n, maar ook alles in verhouding blijven zien.

B. DECKERS, LEUVEN Naam Mijn voornaam is Vlaming en mijn familienaa­m Belg.

VICTOR ROSSIER, HOBOKEN Brabant

Een Antwerpena­ar is een Brabander. Ook al hangt mijnheer De Wever honderd leeuwenvla­ggen aan zijn gevel, ook al start de ronde van Vlaanderen in de stad, Antwerpen was, is en zal altijd Brabants zijn. En Brabanders zijn toch iets meer verbonden met België. Om ons land terug op de rails te krijgen, zou men beter al die regeringen afschaffen. Eén regering en een aantal provincies samenvoege­n, zoals Vlaams Brabant en Antwerpen tot Brabant. Eendracht maakt macht, onze duivels bewijzen het.

MARC PEETERS, ANTWERPEN Geld

Dat heeft bij mij totaal geen invloed. Ik ben en blijf Vlaming in de eerste plaats. Dat de Belgische ploeg het goed doet is leuk, maar het verandert niets. België kost ons te veel

geld en dus blijf ik voorstande­r om Vlaanderen en Wallonië apart te maken. Zoals het in dit land vierkant loopt, daar brengt voetbal geen verschil in.

MARIE-ROSE VERWERFT, RANST Geloof in samenlevin­g

Hoewel ik geen enkele verdienste heb aan hun succes, maken de Rode Duivels mij trots. Ze sterken mij in het geloof dat wij er als samenlevin­g wel zullen geraken. Er is nog een stevige weg af te leggen en er zijn nog veel uitdaginge­n, maar onze diversitei­t kan duidelijk ook onze kracht zijn.

JAN BRAECKMANS, ANTWERPEN Niet meer Belg

Ik ben voetbalfan en ben uiteraard blij dat de Rode Duivels zo’n parcours afleggen. Maar meer Belg zal ik me daardoor nooit voelen. Eerlijk: op dat voetbalvel­d voor de aftrap spannen ze daar een gigantisch­e driekleur: zwart, geel, rood. Dat is toch le- lijk? Sire, il n’y a pas de Belges.

BART STEYAERT, ANTWERPEN

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium