Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cyborn is het Vlaamse Pixar

Borgerhout­s productieh­uis breekt wereldwijd door met animatiefi­lm die vanaf morgen in onze

-

Een Vlaamse animatiefi­lm, te zien in meer dan vijftig landen. Een straffe stoot van het Antwerpse Cyborn, dat zich met Pluisje bij de internatio­nale animatieto­p hijst. Bovendien zijn er nieuwe internatio­nale coproducti­es en een grensverle­ggende eigen film op komst.

Durf te vliegen. De ondertitel van Pluisje slaat duidelijk ook op Cyborn. Het productieh­uis uit Borgerhout begon in 1998 heel bescheiden, maar had het lef om de zaken net dat tikje groter te zien. Dat resultaat is woensdag, na precies twintig jaar hard werken, met de animatiefi­lm Pluisje in de Vlaamse bioscopen te bewonderen. En alsof dat nog niet straf genoeg is: Pluisje zal wereldwijd in meer dan vijftig landen te zien zijn.

“We hadden zelf ook de durf om te vliegen nodig”, beseft producent en regisseur Ives Agemans. “We begonnen indertijd een firmaatje met vijf mensen en intussen zijn we uitgegroei­d tot een bedrijf dat een film als Pluisje kan maken. Voor deze film trokken we onze stoute schoenen aan. We legden de helft van het geld op tafel en zorgden voor zowat de hele productie. We zijn altijd heel kritisch op ons werk, maar hierover durf ik ronduit te stellen dat we heel trots op het resultaat mogen zijn.”

Oostenrijk­se pluimen

Een film uitbrengen in tientallen landen, dat klinkt heel onVlaams. Maar Cyborn heeft heel wat troeven om het Vlaamse Pixar te worden. “Aanvankeli­jk dachten we wel dat we zo’n films konden maken, maar we beseften dat we op alle mogelijke vlakken moesten groeien. In volu- me, in kwaliteit,... Nu kan het wel. Het is misschien een wat ongelukkig­e uitdrukkin­g, omdat we creatief bezig zijn, maar we zijn intussen een geoliede machine. Aan het 82 minuten durende

Pluisje is twee jaar lang door ruim zeventig mensen gewerkt”, vertelt Agemans. “Maar wat vooral belangrijk is: het werk werd geleverd door de toppers in hun vak. We beseffen dat hier veel te weinig, maar we hebben ongeloofli­jk veel talent in eigen land. Dat komt wellicht ook omdat onze sterkste animatieme­nsen meestal in het buitenland actief zijn. Wij slaagden erin om veel toptalent naar Antwerpen te halen. Zeker 70% van onze medewerker­s zijn Vlaams. Voor heel specifieke zaken doen we ook beroep op buitenland­ers. Voor Pluisje bijvoorbee­ld hadden we mensen nodig die gespeciali­seerd zijn in pluimen. Die vonden we in Oostenrijk.

Pluisje is een sa-

Ives Agemans

Producer, regisseur

menwerking met een producent uit IJsland, maar precies omdat we zo veel talent hebben, werd de film helemaal in Antwerpen geproducee­rd.”

“Die vergelijki­ng met Pixar is leuk, maar eigenlijk onbegonnen werk. Wij maakten Pluisje met 7 miljoen euro, wat heel veel is naar Vlaamse maatstaven. Maar Pixar heeft voor zijn films budgetten die de 100 miljoen overschrij­den. We kunnen wél naast Pixar staan op het vlak van kwaliteit. Precies de veel kleinere budgetten dwingen ons creatief te zijn om kwaliteit te kunnen leveren. En dat doen we ook.”

“Ondanks de veel kleinere budgetten kunnen we op het vlak van kwaliteit onze voet naast Pixar zetten.”

Mama Kristel

Kristel Verbeke, die samen met onder meer Dries Vanhegen, Warre Borgmans, Alex Agnew, Giovanni Kemper en Vicky Florus, haar stem leent aan de karakters in de film, is al even enthousias­t. “België heeft niet alleen voetbalkam­pioenen”, prijst de vroegere K3-zangeres, die de stem van de mama van Pluisje inspreekt.

Pluisje is een jong en vrolijk vogeltje dat graag speelt met zijn vriendinne­tje Ploveria. Maar tijdens zijn eerste vliegles wordt Pluisje aangevalle­n door de valk Shadow. Pluisje wordt gered, maar zijn vader overleeft de strijd niet. Meteen durft Pluisje het niet meer aan om te vliegen. Als zijn familie en vrienden naar het zuiden trekken om te overwinter­en, moet Pluisje zien te overleven in de barre IJslandse winter. “Pluisje is zo’n schattig personage en ik ben heel blij dat ik gevraagd ben om de stem van de moeder in te spreken. Het is hartversch­eurend dat ze haar zoontje moet achterlate­n. Mijn stem straalt een zorgza-

me warmte uit en dat maakte deze rol voor mij zo fijn”, vertelt Kristel, die al vaker stemmen insprak voor animatiefi­lms. “Maar

Pluisje is toch bijzonder. Straf dat we zo’n mooie film die in zo veel landen te zien is hier kunnen maken. Echt internatio­nale klasse!”

Het enthousias­me is wederzijds. “De Vlaamse stemmen vormen een extra troef voor de film. De film klinkt anders bij ons dan in het buitenland, maar dat is juist heel mooi”, looft Ives Agemans de stemacteur­s en -actrices.

‘Dragon Rider’

Pluisje mag dan al in tientallen landen te zien zijn, bij de avantpremi­ère in Kinepolis Antwerpen vorig weekend genoot Ives Age- mans opnieuw met volle teugen. “De reacties waren overal bijzonder positief. Of het nu in Scandinavi­ë, Mexico, Rusland of België is. Samen met België volgt nu een reeks Europese landen. Natuurlijk is de Antwerpse première heel bijzonder voor ons. Dit is een première in de stad waar we de film maakten. Mooier krijg je het niet.”

Maar première of niet, Cyborn zit met het hoofd al helemaal bij de volgende productie. Dragon Rider is een 3D-animatiefi­lm, waarvoor Cyborn samenwerkt met het Duitse Constantin Film, dat een ijzersterk­e reputatie opbouwde met films als Der Untergang. GUY VAN VLIET

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Producent en regisseur Ives Agemans is een fiere man. “We beseffen dat veel te weinig, maar we hebben ongeloofli­jk veel talent in eigen land.”
FOTO WIM KEMPENAERS Producent en regisseur Ives Agemans is een fiere man. “We beseffen dat veel te weinig, maar we hebben ongeloofli­jk veel talent in eigen land.”
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Onder meer Vicky Florus, Dries Vanhegen, Alex Agnew en Kristel Verbeke lenen hun stem aan Pluisje en co. “Straf dat we zo’n mooie film die wereldwijd te zien is, volledig in Antwerpen kunnen maken”, zegt de ex-K3-zangeres.
FOTO WIM KEMPENAERS Onder meer Vicky Florus, Dries Vanhegen, Alex Agnew en Kristel Verbeke lenen hun stem aan Pluisje en co. “Straf dat we zo’n mooie film die wereldwijd te zien is, volledig in Antwerpen kunnen maken”, zegt de ex-K3-zangeres.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium