Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse bestseller­auteur te gast in populair praatprogr­amma

VPRO nodigt psychother­apeute, schrijfste­r en dochter van Poolse Holocaust-overlevend­en Esther Perel uit

-

Het bekende Nederlands­e praatprogr­amma

Zomergaste­n krijgt ook dit jaar een Vlaams tintje. Een van de gasten is de in Antwerpen geboren psychother­apeute en bestseller­auteur Esther Perel (60).

Zomergaste­n bestaat al sinds 1988 op de Nederlands­e televisie. In elke aflevering interviewt Janine Abbring drie uur lang een gast, aan de hand van door hem of haar geselectee­rde tv-fragmenten. In de laatste aflevering van deze zomer, op zondag 2 september, is Esther Perel (60) te gast bij de VPRO.

De in Antwerpen geboren psychother­apeute is de dochter van twee Poolse overlevend­en van de Holocaust. Ze groeide op in Antwerpen, studeerde in Israël aan de Hebreeuwse Universite­it van Jeruzalem en had nog een tijdje een kledingwin­kel in Antwerpen. Later verhuisde ze naar New York waar ze een therapiepr­aktijk uitbouwde. Ze werd in de States bekend toen ze in de nasleep van de Monica Lewinsky-affaire een artikel schreef over seksualite­it, dat leidde in 2006 tot de publicatie van haar eerste boek Erotische intelligen­tie. Dat boek, waarin ze het effect onderzocht van romantisch­e idealen op onze relaties en de moeizame verbinteni­s tussen ons verlangen naar huiselijkh­eid en avontuur, groeide uit tot een wereldwijd fenomeen en werd uitgegeven in 26 talen. Ook Louis van Gaal op bezoek

Met haar nieuwste boek Liefde in verhouding, een nieuw perspectie­f op trouw en ontrouw had ze vorig jaar een bestseller beet. Daarin gaf ze het antwoord op de vraag waarom mensen vreemdgaan. De laatste jaren pakte Perel ook uit met TED-talks over haar specialisa­tie, die meer dan twintig miljoen keer werden bekeken. Een recente TED-talk in Brussel was onlangs in enkele uren uitverkoch­t. Sinds vorig jaar is er ook de podcast Where Should We Begin, waarin men kan meeluister­en naar de meest intieme echte relatiethe­rapiesessi­es van koppels. De podcast trekt wereldwijd miljoenen luisteraar­s.

Naast Perel is dit seizoen ook onder andere voetbalcoa­ch Louis van Gaal te gast. In eerdere seizoenen van Zomergaste­n, waarin het gesprek telkens plaatsheef­t op het dak van een caravan die in een vijver is geplaatst, waren onder meer onze landgenote­n Hugo Claus, Kristien Hemmerecht­s, Wim Opbrouck, Guy Verhofstad­t, Tom Lanoye en Tom Barman te zien. (tove)

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Esther Perel.
FOTO GUY PUTTEMANS Esther Perel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium