Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil dit nog wel even blijven doen, als dat mag”

Geeft Frank Raes vanavond tegen Frankrijk zijn laatste WK-commentaar?

- TOM DE LEUR

Frank Raes

Voetbalcom­mentator

Als de Rode Duivels vanavond Frankrijk naar huis spelen, zit het WK voetbal er voor Frank Raes (64) op. In principe is dit zijn laatste WK, want in maart moet hij met pensioen. Wie de sportjourn­alist een beetje kent, weet dat hij daar niet van wakker ligt. Want wie stopt er nu met werken op zijn 65? Al zeker Frank Raes niet.

dit nu het laatste WK voetbal voor commentato­r Frank Raes of niet? In dit gesprek, afgenomen voor zijn vertrek naar Rusland, laat Raes het in het midden. “In principe is dit het laatste. Ik word in maart 65 jaar en op 65 moet je bij de VRT met pensioen. Rik De Saedeleer is ook gestopt, he? Jan Wauters ook. Dé Jan Wauters. Die was zestig. Toen was dat nog zo: zestig betekent stoppen. Of dit WK dan dubbel genieten wordt? Dat niet. Ik zie dit als een WK als een ander. En ik hoop ook na mijn 65ste bezig te blijven. Dan moeten ze me wel vragen, natuurlijk. Ik weet eigenlijk maar één ding zeker: dat ik in maart 65 word. En dat ik dit nog wel even wil blijven doen, als dat mag.”

Zou het kunnen dat Frank Raes er in 2022 toch weer bij is in Qatar? Als freelancer, dan? Wie weet, zegt hij: “Dan ben ik 68, op die leeftijd kan dat nog. Dat hangt niet alleen van mij af, he? De VRT heeft de rechten op het EK in 2020 en het WK in 2022, maar de kwalificat­iewedstrij­den voor die tornooien zijn op VTM te zien. Dat verandert allemaal zo snel. Vroeger had de VRT álle rechten op álle grote sportwedst­rijden. Dan spurtte ik van de ene match naar de andere. Wie weet hoe de wereld er over vier jaar uitziet. Ik werk ook voor Proximus, waar ik per week één à twee wedstrijde­n becommenta­rieer. Ik doe ook Extra Time op Canvas, dat komt er deze zomer ook weer snel aan. Ik ga niet zitten denken: ach, misschien is dit wel mijn laatste WK. Er volle bak tegenaan, dat ga ik doen. Voetbal is de belangrijk­ste bijzaak ter wereld, maar ik ga er wel voluit voor, altijd. Of het nu een openingsma­tch is van Rusland tegen Saoedi-Arabië of een wedstrijd van de Rode Duivels.”

De metro van Kiev

Als die Duivels vanavond winnen en zondag de finale spelen, zit het WK er voor Frank Raes op. Enkel als de Belgen verliezen en zaterdag de kleine finale spelen voor de derde plaats, blijft hij om die wedstrijd te becommenta­riëIs ren. Dat collega Filip Joos de finale doet, heeft volgens Raes niets te maken met een wissel van de wacht. “Ik heb de finale van het EK in 2016 gedaan, Filip doet nu de finale. Dat is de logica zelve. Ik deed de Belgische bekerfinal­e, hij de finale van de Europa League. We wisselen continu af.”

Raes benadrukt dat zo’n groot tornooi in het buitenland meemaken een voorrecht is. Zeker voor een sportjourn­alist die amateurfot­ograaf is. “Ik geniet ook van luchthaven­s en metro’s. De metro van Kiev is de diepste ter wereld

(zo’n 100 meter diep, red.), daar geniet ik ook van. Daar neem ik dan foto’s van, dat maakt zo’n WK top. Ik ben blij dat ik dit kan en mag doen.”

“Ik ga niet zitten denken: ach, misschien is dit wel mijn laatste WK. Er volle bak tegenaan, dat ga ik doen. Voetbal is de belangrijk­ste bijzaak ter wereld, maar ik ga er wel altijd voluit voor.”

Frankrijk - België, om 20u op Eén

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Frank Raes: “Ik weet eigenlijk maar één ding zeker: dat ik in maart 65 word.”
FOTO GUY PUTTEMANS Frank Raes: “Ik weet eigenlijk maar één ding zeker: dat ik in maart 65 word.”
 ?? FOTO VRT ?? Met Filip Joos in de studio van “Ik heb de finale van het EK in 2016 gedaan, Filip doet nu de finale. Dat is de logica zelve.”
Extra Time:
FOTO VRT Met Filip Joos in de studio van “Ik heb de finale van het EK in 2016 gedaan, Filip doet nu de finale. Dat is de logica zelve.” Extra Time:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium