Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2.221.137 Vlamingen kijken thuis naar zenuwslope­nde kwartfinal­e, ongeveer 770.000 mensen buitenshui­s

- (tdl)

De zege van de Rode Duivels tegen Brazilië was historisch, het kijkcijfer was dat niet. Toch niet als je alleen de Vlaamse huiskamers meetelt.

Met 2.221.137 Vlamingen die Brazilië - België van begin tot einde bekeken, is de wedstrijd pas de zevende best bekeken wedstrijd van de Rode Duivels. Op één staat Zweden - België van 22 juni 2016, op het EK in Frankrijk. Die haalde toen 2,4 miljoen kijkers. Het lijkt bizar dat een kwartfinal­e op een WK tegen Brazilië minder kijkers lokt dan een wedstrijd uit de eerste ronde op een EK tegen Zweden, maar op 22 juni 2016 was het dan ook niet tropisch warm. Het was die dag 20 graden en ’s avonds koel; juni 2016 was ongewoon nat met een gemiddelde temperatuu­r van 16 graden. Door het warme weer bekeken veel meer Vlamin- gen de wedstrijd buitenshui­s. De VRT schat dat het er vrijdagavo­nd 770.000 waren, wat maakt dat net geen 3 miljoen mensen de match tegen Brazilië gezien hebben. Op het piekmoment waren dat er 3.270.000.

Half miljard kijkers wereldwijd

Ook de talkshow Villa Sporza werd vrijdagavo­nd bijzonder druk bekeken met 1,2 miljoen kijkers. In Wallonië haalde de match 1,5 miljoen kijkers, in Nederland 3 miljoen. Wereldwijd zou een half miljard mensen minstens een deel van Brazilië - België gezien hebben.

De kwartfinal­e was wel de meest bekeken match van de Rode Duivels op dit tornooi, gevolgd door de 1/8ste finale tegen Japen en de openingsma­tch tegen Panama. De match tegen Tunesië lokte ‘slechts’ 1,7 miljoen Vlamingen naar hun tv-scherm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium