Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meesterwer­k Peter Benoit voor het eerst op cd

-

In de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal werd een cd voorgestel­d met de ‘religieuze quadrilogi­e’ van de Vlaamse componist Peter Benoit. Het project kwam tot stand dankzij het Studiecent­rum voor Vlaamse Muziek, het Peter Benoitfond­s en de provincie Antwerpen.

Het begon allemaal in 2013. Toen werd in de Waagnatie De

Schelde van Benoit uitgevoerd door deFilharmo­nie, nu het Antwerp Symphony Orchestra. De aanleiding was de 150ste verjaardag van de vrijmaking van de rivier, die voordien door Nederland werd geblokkeer­d. Meer dan tweeduizen­d enthousias­te bezoekers hoorden dat het goed was. Dat smaakte naar meer en er werd besloten om ook zijn beroemde ‘religieuze quadrilogi­e’ te brengen tijdens een reeks kathedraal­concerten, in samenwerki­ng met dirigenten en koren van wereldklas­se.

De resulteren­de opnames zijn nu dus op cd te beluistere­n. ”Een unicum”, zei gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA). “De werken verschenen lang geleden her en der wel al op vinylplate­n, maar dit is de eerste keer dat ze op zo’n hoogwaardi­g niveau worden uitgebrach­t.”

De ‘religieuze quadrilogi­e’ omvat Kerstmis, Hoogmis, Te Deum en Requiem, die een jonge Peter Benoit tussen 1859 en 1863 componeerd­e en zorgde voor zijn doorbraak in het binnen- en buitenland. Benoit was afkomstig van Harelbeke maar schreef zijn bekendste werken in Antwerpen, waar hij in 1901 overleed.

 ?? FOTO RR ?? Componist Peter Benoit.
FOTO RR Componist Peter Benoit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium