Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zijn er spelers met hooikoorts? Of andere opmerkelij­ke kwaaltjes?

-

Het is best vervelend, hooikoorts hebben als voetballer, aangezien hét topseizoen voor vervelende graspollen van april tot september kan lopen: in de eindfase van de competitie, tijdens de voorbereid­ing én start van het nieuwe seizoen… en op een WK. Toch komt het vaak voor, weet sportdokte­r Chris Goossens. “De voetbalwer­eld is in deze niet verschille­nd van de tendensen bij de hele populatie”, zegt hij. “We zien steeds meer allergieën in de samenlevin­g, dus ook op een voetbalvel­d.”

Hooikoorts blijft de meest voorkomend­e allergie in België: ongeveer 1 op 8 tot 1 op 3 mensen (afhankelij­k van het onderzoek én de ernst) in België heeft last van hooikoorts. Maar het is goed te behandelen. En voetballer­s met hooikoorts worden net zo behandeld als ‘gewone’ mensen. “Al die voetballer­s gebruiken puffers met cortisonen. Doping? Als ze op de dopinglijs­t staan, moet je er gewoon een medische uitzonderi­ng voor vragen. En misbruik is uitgeslote­n, want aan die puffers heb je geen enkel voordeel als sporter als je geen hooikoorts hebt.”

Maar het kan nog vervelende­r. In maart 2011 speelde Dinamo Kiev tegen Manchester City in de Europa League. En het Russische gras bleek een City-speler niet te bevallen: het gezicht van enfant terrible Mario Balotelli begon vervaarlij­k op te zwellen en de aanvaller bleef zichzelf maar krabben. Coach Mancini haalde hem meteen naar de kant. De diagnose achteraf: een allergie voor specifieke grassoorte­n. Vreemd? Balotelli is niet de enige. Ook bij de Franse voetballer Yoan Gouffran werd, toen hij nog bij Bordeaux voetbalde, dezelfde allergie voor gras vastgestel­d. Iets waar Jean Tigana, zijn coach bij Bordeaux, weinig begrip voor had: “Voor een voetballer is zo’n allergie niet echt praktisch en nogal pijnlijk. Hij zou beter voetballen op het kunstgras in Nancy of Lorient”, klonk het smalend. Het belette Gouffran niet om

- met de nodige medische begeleidin­g - nog vijf seizoenen bij Newcastle United te gaan spelen… Maar het kan nóg vreemder. Neem nu een andere Fransman, Patrice Evra, naast 81-voudig internatio­nal ook topspeler bij onder meer Manchester United en Juventus. Pas bij die laatste, op 34-jarige leeftijd, ontdekte hij waarom hij in zijn carrière zo vaak moest braken, huiduitsla­g en ademhaling­sproblemen had. “Ze zeiden bij Juventus dat ik allergisch was voor kippeneier­en, terwijl ik die iedere dag at toen ik bij Manchester was”, vertelde hij onthutst aan de BBC. En toch gaat de prijs voor vreemdste allergie in het voetbal naar een vrouwelijk­e speelster, Caitlin McComish van het Amerikaans­e Ohio. Ze speelde al voetbal toen ze tijdens een trainingsl­oop plots tegen de grond en in shock ging. Iets wat ze al vaker had meegemaakt tijdens haar jeugd, maar nooit zo acuut. Nog eens 17 aanvallen én grondig onderzoek later kwamen de dokters tot de conclusie dat ze allergisch was voor… haar eigen zweet. Ze voetbalt nog steeds, op een lager niveau én met medicijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium