Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Probeer het eens in het Frans

-

LUDO VANDEWALLE 1. “Liberté, égalité, fraternité”

Vrijheid, gelijkheid en broedersch­ap

De leuze van de Franse republiek, geïntroduc­eerd na de Revolutie in 1789, is perfect van toepassing op hoe de Rode Duivels zich door dit tornooi bewegen. Vrijheid: Eden Hazard en Romelu Lukaku voetballen vrij van defensieve opdrachten en komen zo het best tot hun recht. Gelijkheid: bondscoach Martinez waakt erover dat er in zijn spelersgro­ep geen vedetten zitten en dat de invallers op dezelfde hoogte als de A-spelers worden geplaatst. Daarom liet hij in de wedstrijd tegen Engeland álle invallers opdraven. Broedersch­ap: de grootste winst. De spelers voelen zich verbonden in dat ene doel: de finale halen. Ze zetten er hun ego voor opzij (Lukaku), treden uit hun comfortzon­e (Hazard) en zijn niet langer te gereservee­rd om elkaar op fouten te wijzen (De Bruyne). We weten het wel, het is een Franse leuze en ze wordt ongetwijfe­ld ook door de Franse bondscoach Didier Deschamps gebruikt om zijn spelers te inspireren. Maar de Belgen toonden toch al het meest hoe het moet. “Ze zijn de meest complete ploeg op het tornooi”, zegt zelfs Deschamps. “Defensief en offensief sterk. Over de grond en in de lucht heel sterk. Dit is een fantastisc­he generatie. Op weg gezet door Marc Wilmots.” Deschamps en Wilmots zijn goede vrienden. Vandaar.

2. “A la guerre comme à la guerre”

Waar gehakt wordt, vallen er spaanders

Vrij vertaald Frans spreekwoor­d. De relatie tussen België en Brazilië was via de onderlinge clubs al innig, maar met Frankrijk is die nog inniger. Twaalf spelers van Frankrijk hebben een rechtstree­kse band met dertien spelers van België door hun clubs Chelsea, Manchester City en United, Monaco, PSG, Tottenham en FC Barcelona. Maar zoals ook uit de wedstrijd tegen Brazilië bleek, hebben de Rode Duivels daar weinig problemen mee. Voor volk en vaderland zijn ze bereid tot het uiterste te gaan en dat mag vanavond niet anders zijn. “Dat maakt de wedstrijd wel wat speciaal”, zegt Didier Deschamps. “Maar ik ben er zeker van dat dit geen invloed zal hebben op de wedstrijd. Het gaat tenslotte om een WK-finale, iets wat je maar één keer in je leven speelt.”

3. “Le bonheur est parfois caché dans l’inconnu”

Het geluk zit vaak verborgen in het onbekende

Een citaat van Victor Hugo, de meest gevierde Franse schrijver ooit. Het Belgische geluk deze keer. De Belgische bondscoach Roberto Martinez verraste tegen Brazilië door eindelijk zijn tactiek aan te passen en bij balverlies met vier achteraan te spelen, De Bruyne een rij hoger te schuiven en Lukaku van op de rechterkan­t verwarring te laten zaaien. Een intussen fel bejubeld plan. Het schept ook verwachtin­gen voor de wedstrijd van vanavond. Waar zal Martinez nu proberen te verrassen? Of is de verrassing dat hij deze keer niet verrast?

“We hadden een plan tegen Brazilië en dat is uiteraard niet anders tegen Frankrijk”, houdt de bondscoach zich zoals gewoonlijk zo veel mogelijk op de vlakte. “Of het er anders zal uitzien of hetzelfde, dat zal de wedstrijd moeten uitwijzen. Mijn spelers zijn tactisch zo flexibel dat ze zelfs in de wedstrijd van systeem kunnen veranderen. Het gaat over de mentalitei­t.”

4. “Ce n’est pas la mer à boire”

Het is géén onbegonnen werk

Een spreekwoor­d dat de Fransen, in de omgekeerde zin dan, graag gebezigd zien om de snelheid van Kylian Mbappé te omschrijve­n. Of het onwaarschi­jnlijke recuperati­evermogen van N’golo Kanté. De middenveld­er staat tweede in de rangschikk­ing van de gewonnen duels (54) en tweede in de stand van intercepti­es (48) op dit tornooi. “Een onwaarschi­jnlijke klasbak”, zegt Eden Hazard, zijn ploegmaat bij Chelsea. Toch zijn alle ogen gericht op Mbappé. Niet te stoppen, dat 19-jarige wonderkind. Toch wel, weerleggen de Belgen. Je moet dat raspaardje gewoon beletten zich op gang te trekken en die spurt, met nog een extra versnellin­g, te lanceren. Dus de anti-Messi-strategie hanteren. Als Mbappé de bal heeft, zoek hem in de kleine ruimte op. “We kennen perfect de kwaliteite­n van onze tegenstand­er”, stelt Martinez. “Het plan is die te neutralise­ren.”

5. “La chatte à DD”

De konijnenpo­ot van D(idier) D(eschamps)

Een beetje vulgair, maar het moet zowat de meest gebruikte Franse uitdrukkin­g op dit WK zijn. Zelfs in gerespecte­erde kranten als Le Monde en Le Figaro. Het equivalent van de konijnenpo­ot die indertijd ook altijd werd gebruikt in verband met Guy Thys. Op den duur wordt het net iets te veel konijnenpo­ot en is die uitdrukkin­g niet geloofwaar­dig meer. Didier Deschamps kan niet alleen maar geluk hebben gehad om de kwartfinal­e op het WK 2014, de EKfinale in 2016 en nu weer de halve finale van het WK 2018 te bereiken. Ja, hij heeft veel talent tot zijn beschikkin­g, maar de Fransen wachten op een eerste prijs. Pas als Frankrijk wereldkamp­ioen wordt, zal Deschamps – als speler net als Thierry Henry een wereldkamp­ioen in 1998 – voor vol worden gezien. “Ik zal gewoon altijd op het juiste moment op de juiste plaats geweest zijn zeker?”, zei hij gisteren met een cynische ondertoon. Hopelijk niet vandaag dan.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Fransman Thierry Henry hielp de Belgen al voorbij de Braziliane­n. Nu wil hij ook voorbij zijn landgenote­n.
FOTO PHOTO NEWS Fransman Thierry Henry hielp de Belgen al voorbij de Braziliane­n. Nu wil hij ook voorbij zijn landgenote­n.
 ?? FOTO AP ?? Bondscoach Didier Deschamps.
FOTO AP Bondscoach Didier Deschamps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium