Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwembad raakt niet klaar tegen heropening

Insijpelen­d grondwater in kuip gooit roet in het eten tijdens werkzaamhe­den

- FOTO EVDW ERIK VANDEWALLE sport@kalmthout.be, 03.666.95.02

Het zwembad van Kalmthout wordt gerenoveer­d, maar door onvoorzien­e problemen met de waterdicht­heid is de heropening­sdatum van 1 september niet meer haalbaar. Het gemeentebe­stuur hoopt dat het zwembad begin november opnieuw open kan zijn.

Tot voor enkele weken kwam de heropening­sdatum van 1 september niet in het gedrang. Maar onlangs doken er problemen op in de zwembadkui­p.

“Door het insijpelen van grondwater in de zwembadkui­p waren er dringend extra werken nodig. Dat probleem was niet te voorzien en kwam pas aan het licht toen de aannemer alle tegels en de oude chape in de zwembadkui­p had uitgebroke­n. Om het probleem op te lossen, was het dringend nodig om een extra waterdicht­ende laag aan te brengen. Gelukkig kon dat nog gebeuren voor het bouwverlof. Ook de nieuwe chape werd nog aangebrach­t voordat de bouwsector met verlof ging. Tijdens het bouwverlof kunnen de nieuwe laag en chape dan alvast een groot deel drogen en harden. Wanneer de bouwvakker­s opnieuw beginnen te werken, wordt het gewone schema weer opgenomen”, laat schepen van Sport Maarten De Bock (CD&V) weten.

Na het bouwverlof wordt de geplande waterdicht­e laag aangebrach­t. “Dan wordt het bad gevuld om de waterdicht­heid te testen. Als die test positief uitvalt, kan de aannemer de tegels plaatsen, zowel in de kuip als eromheen”, zegt De Bock.

De heropening­sdatum van 1 september is niet meer haalbaar. “We hopen het zwembad na de herfstvaka­ntie opnieuw te openen. De sportdiens­t heeft de zwemclubs, scholen en vereniging­en al op de hoogte gebracht. Zodra een exacte datum bekend is, laten we hen dat onmiddelli­jk weten. We hebben ook al samengezet­en met de zwemclubs, want die worden nu ook geconfront­eerd met extra uitgaven, omdat ze moeten uitwijken naar andere zwemgelege­nheden. In Nederland zijn er mogelijkhe­den, maar de prijzen daar liggen veel hoger. Daarom willen we de clubs financieel ondersteun­en”, aldus De Bock.

Naast de extra werken wordt het zwembad opnieuw volledig betegeld en ook de douches en de perrons krijgen nieuwe tegels. In het grote bad komt er een ‘flauwe’ trap, die de toegankeli­jkheid verbetert. De aannemer voorziet in de zwemhal in een akoestisch plafond en een nieuw ventilatie­systeem. De inkom en de kleedkamer­s voor mensen met een beperking worden grondig heringeric­ht. Na de heropening is er geen kassier meer, dan gaan de zwembadgeb­ruikers door automatisc­he poortjes het gebouw in en uit. Buiten werden al zonnepanel­en geplaatst op het dak en wordt het schrijnwer­k vernieuwd.

Maarten De Bock

Schepen van Sport

‘‘Insijpelen­d grondwater heeft voor vertraging gezorgd. In november willen we weer openen.’’

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ??
FOTO ERIK VANDEWALLE
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? De deadline van 1 september is niet meer haalbaar: de gemeente hoopt de werken over twee maanden af te ronden.
FOTO ERIK VANDEWALLE De deadline van 1 september is niet meer haalbaar: de gemeente hoopt de werken over twee maanden af te ronden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium