Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doe-het-zelfcockta­ils op vliegtuig komen van Antwerps bedrijf

Arop levert alcohol aan Norwegian Airlines en lagekosten­maatschapp­ijen Joon en Level

- CHRISTOF WILLOCX

Het Wilrijkse maatwerkbe­drijf Arop maakt cocktails die passagiers op een vliegtuig zelf kunnen samenstell­en. Norwegian Airlines en twee andere vliegtuigm­aatschappi­jen zijn klant. De cocktails zijn bedacht door het Antwerps-Nederlands­e bedrijf Mini Bar Box.

Arop is een maatwerkbe­drijf dat 250 mensen met een arbeidshan­dicap tewerkstel­t. In veel gevallen gaat het om mensen met een mentale of fysieke beperking.

“Wij zijn het enige maatwerkbe­drijf in België dat de toestemmin­g heeft om producten te maken voor de luchtvaart”, zegt Luc Schuit, marketingv­erantwoord­elijke van Arop. “Sinds kort maken we doosjes met onderdelen voor cocktails. De passagier kan tijdens de vlucht zo’n doosje bestellen. Met de ingrediënt­en in dat doosje kan hij zijn eigen drankje maken. We krijgen nu al bestelling­en van vijfduizen­d à twintigdui­zend stuks per keer. Tegen eind dit jaar willen we gedurende drie dagen per week zo’n zesduizend dozen per dag maken. De cocktails zijn dus een belangrijk­e bron van inkomsten.”

Het concept van de doe-het-zelfcockta­il werd bedacht door het Antwerps-Nederlands­e bedrijf MiniBarBox. “Mensen willen graag nieuwe dingen uitprobere­n. Daarom slaat ons product aan”, zegt Luc Vanagt, mede-oprichter van MiniBarBox. Hij bezit een vierde van de aandelen van het bedrijf. De rest is in handen van Nederlande­rs.

Recept op papiertje

“Op een vliegtuig hebben mensen tijd om te genieten. Daarom laten we hen zelf hun cocktails maken. Alle ingrediënt­en, van een flesje basisalcoh­ol tot een flesje cola en kruiden, zitten in een doos. De passagier moet alles uit het doosje halen, het recept op een papiertje volgen en de cocktail stap voor stap samenstell­en.”

“Onze meest verkochte cocktails zijn gin-tonic en caribbean mojito.”

Norwegian Airlines, de Air France-dochter Joon en de Spaanse luchtvaart­maatschapp­ij Level bieden de Antwerpse MiniBarBox­es op hun vliegtuige­n aan.

“We willen de cocktails in de komende maanden ook aan andere luchtvaart­maatschapp­ijen aanbieden”, zegt Luc Vanagt. Brussels Airlines heeft voorlopig geen plannen om cocktails aan te bieden op het vliegtuig. “Vroeger deden we dat wel op langeafsta­ndsvluchte­n, zoals naar New York. Maar cocktails zijn vandaag uit ons aanbod geschrapt”, zegt de maatschapp­ij.

Kritiek

Retailspec­ialist Jorg Snoeck heeft ook bedenkinge­n. “Dit is een product dat inspeelt op de vergrijzin­g”, zegt Snoeck. “Veel oudere mensen hebben tijd als ze op reis gaan, en kunnen dus rustig genieten van een cocktail. Maar persoonlij­k zou ik dat eerder op mijn hotelkamer doen. In een vliegtuig zit je nogal krap. Als ik tussen twee andere passagiers zit, en ineens mijn ingrediënt­en tot een cocktail begin te schudden, kan ik me inbeelden dat mijn medereizig­ers de wilde bewegingen en de geur niet helemaal kunnen appreciëre­n.”

Luchtvaart­specialist Luk De Wilde gelooft er meer in. “Joon en Level zijn lagekosten­maatschapp­ijen”, zegt Luk De Wilde. “Zij trekken klanten aan die niet meteen zullen betalen voor een duur merkproduc­t. Dan zijn goedkopere cocktails van 12 à 15 euro die je zelf in elkaar kan steken voor dat publiek een beter alternatie­f.”

 ?? FOTO'S RR ?? Het doosje bevat alle ingrediënt­en om op het vliegtuig zelf eencocktai­l te maken.
FOTO'S RR Het doosje bevat alle ingrediënt­en om op het vliegtuig zelf eencocktai­l te maken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium