Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gewenning aan antisemiti­sme kan echt niet”

N-VA wil met resolutie bestrijdin­g van Jodenhaat opvoeren

- PATRICK VAN DE PERRE

“Niet alleen in eigen land, maar ook in de rest van Europa is het antisemiti­sme opnieuw toegenomen”, zegt Antwerps N-VA-Kamerlid Johan Klaps. Daarom dient zijn partij een voorstel van resolutie in om de bestrijdin­g van antisemiti­sme op te voeren.

Het voorstel dat Johan Klaps, samen zijn partijgeno­ten Koen Metsu en Brecht Vermeulen, indient, komt er omdat “het antisemiti­sme opnieuw aan het toenemen is”.

“Er is in Europa een periode geweest dat antisemiti­sme veeleer uitzonderl­ijk was. Tegenwoord­ig is het alledaags geworden. Er treedt bijna een soort van gewenning op. En dat mogen we niet laten gebeuren”, zegt Johan Klaps.

Sensibilis­eren en optreden

De resolutie, die pas na de zomervakan­tie gestemd zal worden, moet ervoor zorgen dat vooral gemeentebe­sturen meer actie kunnen ondernemen tegen antisemiti­sme.

“In Antwerpen bijvoorbee­ld door samen te werken met de Joodse gemeenscha­p. Dat kan gaan van sensibilis­eringscamp­agnes tot repressief optreden. In dat geval moet de politie proces-verbaal opmaken. Daarom is het ook wenselijk om de agenten opleidinge­n te geven, waardoor ze antisemiti­sme sneller kunnen detecteren en leren om het probleem aan te pakken. Verder moeten er afspraken komen dat lokale besturen de steun moeten krijgen van de federale overheid en de parketten indien dat nodig is”, vervolgt Johan Klaps.

“Niet in naam van religie”

Dat vindt ook Koen Metsu, die behalve Kamerlid ook burgemeest­er van Edegem is. “We mogen onze kop niet in het zand steken bij het feit dat een deel van in Europa geboren jongeren met een islamitisc­he achtergron­d zich openlijk antisemiti­sch opstelt. We mogen antisemiti­sme niet tolereren, niet in naam van territoria­al conflict, niet in naam van een religie en niet in naam van een ideologie. We moeten dat dan ook met woord en daad bestrijden”, aldus Koen Metsu.

Johan Klaps ziet tot slot ook een rol weggelegd voor Unia. “Ik zeg niet dat ze daar totaal geen aandacht hebben voor antisemiti­sme, maar ze steken hun energie toch vooral in andere vormen van antiracism­e. Dat is niet verkeerd, maar ik zou het prettig vinden dat de organisati­e ook scherper is voor antisemiti­sme.”

Concreet verwijst het Kamerlid naar de pro-Palestinab­etogingen. “Daar worden vaak dingen geroepen die niets met politiek te maken hebben en absoluut niet kunnen. Maar helaas wordt dit maar zelden vervolgd.”

Johan Klaps Kamerlid N-VA

“Antisemi-tisme is alledaags geworden. En dat mogen we niet laten gebeuren.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Politie in de Joodse wijk van Antwerpen. Het antisemiti­sme is in heel Europa toegenomen.
FOTO PHOTO NEWS Politie in de Joodse wijk van Antwerpen. Het antisemiti­sme is in heel Europa toegenomen.
 ?? FOTO MDB ??
FOTO MDB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium