Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen boete voor knokpartij, wel een vriendenwe­dstrijd

Voetbalclu­bs moeten ‘fairplay-event’ organisere­n omdat ouders langs de lijn op de vuist gingen

- ANNELIES ROOSE ROEL DAMIAANS

Voetbalclu­bs AFC Tubize en Thes Sport moeten geen boete betalen voor de brutale knokpartij tussen ouders op een jeugdtoern­ooi. Dat heeft het Sportcomit­é van de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d (KBVB) beslist. Beide teams moeten wel samen een ‘fairplayev­ent’ organisere­n.

De feiten dateren van 26 mei en deden zich voor tijdens een toernooi in Denderleeu­w. De jeugdelfta­llen van AFC Tubize en Thes Sport, een ploeg uit Tessenderl­o, streden die dag om plaats 25 of 26: erg belangrijk was de wedstrijd dus niet. Toch raakten de gemoederen langs de zijlijn oververhit. Een aantal ouders begon eerst over en weer te schelden, maar het duurde niet lang of de discussie ontaardde in een drieste knokpartij.

“De kinderen zijn getraumati­seerd”, klonk het achteraf bij de jeugdwerki­ng van Thes Sport. “Een aantal wil nooit meer voetballen.”

Schuldbese­f tonen

Het Sportcomit­é van de KBVB boog zich de voorbije weken over het incident en heeft nu zijn oordeel klaar. De clubs worden niet verantwoor­delijk gesteld voor het gedrag van toeschouwe­rs langs de zijlijn en krijgen dus geen boete.

Toch moeten ze allebei duidelijk maken dat ze beseffen dat dergelijke knokpartij­en op geen enkele manier door de beugel kunnen. Op eigen kosten, én samen, moeten AFC Tubize en Thes Sport voor 1 januari 2019 daarom een ‘fairplay-event’ organisere­n.

Welke vorm het event zal aannemen, is nog niet duidelijk. Volgens Kristof Maes, jeugdveran­twoordelij­ke van Thes Sport, wordt het wellicht “een vriendscha­ppelijke wedstrijd op neutraal terrein”.

Actieve rol voor ouders Joris Lambrechts van het Hoger Instituut voor Gezinswete­nschappen, die in samenwerki­ng met de UGent onderzoek deed naar de

druk van ouders op sportende kinderen, hoopt dat de betrokken ouders er een actieve rol in krijgen. “Als we willen dat campagnes die dit soort gedrag aan de kaak stellen vruchten afwerpen, moeten ze vanuit de clubs vertrekken”, zegt hij. “De KBVB doet er in die zin dus goed aan om het initiatief bij Tubize en Thes Sport te leggen. Maar de ouders moeten dan tegelijk ook wel kunnen tonen dat ze schuldbese­f hebben. Ze zouden bijvoorbee­ld scheidsrec­hter kunnen zijn of een voorpartij­tje spelen, waarbij ze wél het goede voorbeeld geven.”

Joris Lambrechts Onderzoeke­r

“De ouders moeten kunnen tonen dat ze schuldbese­f hebben.”

 ?? FOTO RR ?? De ouders kregen het met elkaar aan de stok tijdens een jeugdwedst­rijd.
FOTO RR De ouders kregen het met elkaar aan de stok tijdens een jeugdwedst­rijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium