Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: 2,66 miljard (of pak meer)

Topambtena­ren verdeeld over begrotings­inspanning

- (ww)

2,66 miljard. Zo veel geld moet de federale regering volgens het Monitoring­comité vinden om aan haar Europese begrotings­verplichti­ngen te voldoen. Maar sommige experts binnen het comité zelf vinden die som wel heel optimistis­ch. In het slechtste geval loopt het te vinden bedrag op tot 5 miljard, waarschuwe­n ze.

Dat de regering de ramingen van het Monitoring­comité nog “naar eigen inzichten” aanpast, is niet abnormaal. Dat de begrotings­bollebozen van de overheid het onderling niet eens raken, is zeldzamer. Die ambtenaren moeten elk jaar een inschattin­g maken van de inspanning die de federale regering moet leveren om op koers te blijven. Volgens hun laatste rapport zoekt de regering volgend jaar 2,66 miljard. In 2020 moet de begroting dan met een ultieme jump van zo’n 4 miljard in evenwicht zijn.

Maar het rapport gaat ervan uit dat de regering dit jaar nog 151 miljoen bespaart op de ziekteverz­ekering, volgend jaar moet dat zelfs 503 miljoen zijn. En de rekensom gaat ook alleen op als de schattinge­n van de regering dit jaar volledig kloppen voor de voorafbeta­lingen van belastinge­n op bedrijven en voor de impact van de taxshift. De geplande uitgaven voor asiel en migratie zijn ook niet meegeteld.

Niet unaniem

En van dat uitgangspu­nt kun je vandaag helemaal niet zeker zijn. Op vraag van enkele topambtena­ren staat een vreemde passage in het rapport. “De voorzitter van het Monitoring­comité heeft ondanks het aandringen van leden van het comité geopteerd voor deze presentati­e, zonder rekening te houden met deze elementen. Deze leden kunnen het verslag op dit punt niet onderschri­jven.”

Het tekort zou wel eens veel hoger kunnen uitvallen. In een slecht scenario slaat de taxshift een gat van een half miljard. Vallen de voorafbeta­lingen van de bedrijven tegen, dan komt er nog eens 1,8 miljard bij. Dat brengt de totale inspanning dan al op 5 miljard euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium