Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ondanks het verlies van onze Rode Duivels, is het feest er niet minder om”

- JAN STASSIJNS

Wat moet je doen als je in de halve finale van een Wereldkamp­ioenschap verliest? Juist, het hoofd niet laten hangen en er opnieuw invliegen. En dat is wat duizenden Antwerpena­ren gisterenav­ond deden tijdens Vlaanderen Feest op de Grote Markt in Antwerpen. Kenny Vercamer uit Berchem ging zelfs op de knieën om zijn vriendin Kim Dierckx ten huwelijk te vragen.

Overal in Vlaanderen was er wel iets te beleven voor het Feest van de Vlaamse Gemeenscha­p. En dus ook in Antwerpen. Op de Groenplaat­s ging gisterenmi­ddag de Ketnet Zomertour van start. Daarna ging het feest verder op de Grote Markt. Peter Van de Veire was de gastheer voor Vlaanderen Feest en nodigde een heleboel Vlaamse artiesten uit op het podium. De show werd live uitgezonde­n op Eén.

Feesten, nog geen 24 uur na het voetbalmom­ent dat allesbehal­ve een feest te noemen was. Dat moet toch met een wrang gevoel zijn? Nee hoor, iedereen ging uit zijn dak op Urbanus, K3, Slongs Dievanongs en De Romeo’s en vele anderen. Het laatste optreden was van Niels Destadsbad­er. Dat stond een uur vroeger gepland dan andere jaren, om iedereen de kans te geven om ook de tweede halve finale tussen Engeland en Kroatië bij te wonen. “Daarom? We vonden al dat het zo vroeg leek”, zeggen Mike Hansen (30) uit Antwerpen en Joachim De Buyser (30) uit Meise. “Wij gaan niet kijken. We zijn hier voor Vlaanderen Feest, vorig jaar hebben we dat ook gedaan. En ondanks het verlies van de Rode Duivels is het feest er niet minder op. Wij zien hier alleen maar gelukkige mensen.”

En die gelukkige mensen, daar mogen Kenny Vercamer (26) en Kim Dierckx (29) zich zeker bijrekenen. Kenny vroeg op het podium namelijk zijn vriendin ten huwelijk, onder luid gejuich van het publiek. Iets wat hij stiekem met de televisiez­ender had geregeld. En Kim zei ‘ja’.

“Ze is dan ook al dertien jaar om een aanzoek aan het vragen”, lacht Kenny. “En dus had ik het helemaal niet zien aankomen”, antwoordt Kim. “Het was een erg bijzonder moment. De familie was er ook, er was veel volk en Vlaanderen Feest is iets waar we elk jaar naartoe gaan. Dus dat plaatje paste perfect.”

Niels Destadsbad­er, een van Kims favoriete artiesten, maakte het moment helemaal compleet toen hij ook nog een woordje kwam zeggen. “Ongelofeli­jk”, zegt Kim. “Ik hou van zijn muziek. Niels hoor ik graag, maar Kenny zie ik graag.”

“Match al vergeten”

En hoewel gisteren alles in het teken stond van het Feest van de Vlaamse Gemeenscha­p, waren de Rode Duivels toch nooit veraf. Niet alleen aan de gevels hangen Belgische vlaggen. Ook Kathy De Groep en haar dochter Kitana (13) zijn in het rood-geel-zwart gekleed. “De avond van de match zinderde het verlies nog wel even na, maar vanmorgen was de match al vergeten”, zegt Kathy. “Nu is het uitkijken naar de kleine finale. Maar vanavond (gisteren, red.) zijn we hier voor een gezellige avond samen en dat is al goed gelukt.”

Het verlies van het Belgische elftal is door Elien van Ael (24) uit Zoersel en Griet Boden (24) uit Antwerpen ook al verwerkt. “Het heeft ons zeker niet tegengehou­den. Als er te feesten valt, dan zijn we er bij.”

 ?? FOTO VRT ?? Kenny Vercamer uit Berchem gaat tijdens Vlaanderen Feest op de knieën om zijn vriendin Kim Dierckx ten huwelijk te vragen.
FOTO VRT Kenny Vercamer uit Berchem gaat tijdens Vlaanderen Feest op de knieën om zijn vriendin Kim Dierckx ten huwelijk te vragen.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het optreden van Niels Destadsbad­er is een uur vroeger gepland dan andere jaren, zodat iedereen de tweede halve finale nog kan zien.
FOTO VICTORIANO MORENO Het optreden van Niels Destadsbad­er is een uur vroeger gepland dan andere jaren, zodat iedereen de tweede halve finale nog kan zien.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Voor Mike en Joachim hoeft die tweede halve finale niet. “Wij zijn hier voor Vlaanderen Feest, net zoals vorig jaar.”
FOTO VICTORIANO MORENO Voor Mike en Joachim hoeft die tweede halve finale niet. “Wij zijn hier voor Vlaanderen Feest, net zoals vorig jaar.”
 ?? FOTO JAN STASSIJNS ?? Kathy en Kitana kijken uit naar de kleine finale, maar laten het verlies van de Duivels een gezellige avond niet in de weg staan.
FOTO JAN STASSIJNS Kathy en Kitana kijken uit naar de kleine finale, maar laten het verlies van de Duivels een gezellige avond niet in de weg staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium