Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Containers met 1.000 ton illegaal bandenafva­l na 10 jaar aangepakt

Opruimacti­e zal afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM meerdere tienduizen­den euro kosten

-

Al tien jaar staan bij het logistiek bedrijf Molenbergn­atie zo’n 45 containers te verduren. Niet met nog te behandelen ladingen, maar wel met 1.000 ton illegaal gestockeer­d bandenafva­l van derden. Na jarenlange procedures zijn vier personen en het intussen failliete transportb­edrijf Gandarelsa veroordeel­d, maar het afval is nog steeds niet weggehaald. Daarom treedt afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM nu zelf op.

Op twee sites van Molenbergn­atie in de Antwerpse haven staan er momenteel ongeveer 45 containers met illegaal gestockeer­d afval. Het merendeel staat op de site Wilmarsdon­k in de Noorderlaa­n. Het gaat om een veertigtal containers met banden voor zowel vrachtwage­ns, tractors als heftrucks. Vier containers bevatten onder andere harde plastics. Volgens de Vlaamse afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM liggen de afvalstoff­en er sinds 2008 en zijn ze illegaal opgeslagen. Het gaat zowel om kleinere twintigvoe­tscontaine­rs (ongeveer zes meter lang) als uit de kluiten gewassen veertigvoe­ters (van twaalf meter). Volgens een schatting gaat het om maar liefst 1.000 ton afval.

Zelf optreden

“In 2009 is er een proces-verbaal opgemaakt voor het illegaal stockeren van afval”, zegt OVAMwoordv­oerder Jan Verheyen. “Er is een vonnis in eerste aanleg van 2013 en een arrest in beroep uit 2016. Telkens werd geoordeeld dat het afval binnen de zes maanden moest worden afgevoerd. Dat is echter niet gebeurd, daarom treden wij ambtshalve op.”

Dat betekent dat OVAM nu zelf een aannemer zoekt om het afval op te halen en te laten verwerken. De kosten wil de afvalstoff­enmaatscha­ppij daarna terugvorde- ren. “Een exact bedrag valt nu niet te geven, maar het gaat om meerdere tienduizen­den euro”, aldus Verheyen. Volgens OVAM gebeurt het niet vaak meer dat ze zelf moeten optreden in zaken die met afval te maken hebben, in tegenstell­ing tot het ambtshalve saneren van vervuilde gronden.

Niet meer verplaatst

De containers zelf zijn wellicht onderdeel van een nog grotere groep containers, die eerst in Wuustwezel stond, maar daar weg moest. Ze kwamen terecht bij Molenbergn­atie, weet Jan Rombouts, gebouwenbe­heerder van de logistiekg­roep. “Op een bepaald moment kreeg onze transporta­fdeling de vraag of een aantal containers voor enkele dagen konden worden gestockeer­d, om redenen van plaatsgebr­ek.

Na een paar dagen is de gerechteli­jke politie samen met enkele milieuambt­enaren langsgewee­st. Het afval werd aangetroff­en en nadien mochten de containers niet meer worden verplaatst.”

Van de banden zijn de ‘goede’, nog bruikbare stukken rubber afgehaald. “Alleen de velgen of restanten met staaldraad bleven over. Zoiets zou vroeger wel vaker zijn gebeurd.”

Rombouts denkt dat de kosten nog hoger kunnen liggen, tot wel honderddui­zenden euro, alleen al wegens de opslag van de containers bijvoorbee­ld.

Jan Verheyen Afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM “Het afval moest al jaren worden afgevoerd, maar dat is nooit gebeurd. Daarom treden wij nu ambtshalve op. Dat zal meerdere tienduizen­den euro kosten.”

Boetes tot 26.000 euro

In de correction­ele processen over de containers kregen vier personen boetes tot 26.000 euro voor het illegaal stockeren van het afval. Een persoon kreeg ook een celstraf van een jaar na eerdere veroordeli­ngen die aan afval gerelateer­d waren.

De bvba Gandarelsa uit Wommelgem ging midden april van dit jaar failliet. De voormalige zaakvoerde­r wenste niet te reageren en verwees naar zijn advocaat, die voorlopig niet bereikbaar was.

 ??  ??
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Zo’n 45 containers in de Antwerpse haven staan er al tien jaar te verkommere­n. Het bandenafva­l erin wordt geschat op 1.000 ton.
FOTO'S DIRK KERSTENS Zo’n 45 containers in de Antwerpse haven staan er al tien jaar te verkommere­n. Het bandenafva­l erin wordt geschat op 1.000 ton.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium