Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met de kwartfinal­e is er 20.000 liter bier gedronken”

Top-WK voor fandorp op Kaaien nog niet voorbij: ook laatste match Rode Duivels op groot scherm

- ANDREAS ROTTY

Hoe zit het nu met de Rode Duivels en de grote schermen? Wordt de kleine finale zaterdag nog uitgezonde­n op groot scherm? Ja dus, toch zeker nog in Bar Noord en in het fandorp aan de Kaaien, dat op die manier nog op een mooie afsluiter rekent van een topWK. Zelfs na de verdubbeli­ng van de capaciteit, van 10.000 naar 20.000, zat het fandorp volledig vol.

“Het goede weer was dit jaar zeker een factor”, vertelt Pieter Verhoeven, organisato­r van de Hyundai Fan Village op de Scheldekaa­ien. “Bij een gratis openluchte­venement speelt dat erg mee. De zon maakt de sfeer des te beter.” Daarenbove­n is het een unicum dat de Belgen zeven wedstrijde­n spelen. “Dat de Rode Duivels de halve finale haalden, is op zich al erg bijzonder en kwam de hype natuurlijk ten goede. Daarbij is het dit jaar een WK, dat spreekt nog een stuk meer tot de verbeeldin­g dan een EK.”

Steven Cools Café De Zurenborge­r, Dageraadpl­aats ‘‘Er kon 5.000 man binnen aan de Dageraadpl­aats, maar er was telkens een overflow van zo’n 2.000 man.’’

Op de Hyundai Fan Village hebben ze dat gemerkt in de bezoekersa­antallen. “Bij de eerste wedstrijd tegen Panama was het fandorp al bijna vol”, gaat Verhoeven verder. “Bij de tweede, derde en vierde wedstrijd moesten we bezoekers aan de inkom weigeren, omdat de maximumcap­aciteit bereikt was. Er probeerden mensen over het hek mee te kijken. We wilden hen ook een plekje geven, dus hebben we de capaciteit verdubbeld van 10.000 naar 20.000.”

Maar ook tegen Brazilië en Frankrijk was de voorziene ruimte helemaal bezet. Er waren dus twee keer 20.000 supporters aanwezig. Tijdens de kwartfinal­e dronk elke bezoeker gemiddeld een liter bier. “We hebben een record gebroken van 20.000 liter bier”, weet Verhoeven. Om nog maar te zwijgen van de wijn en andere drankjes.

Bar Noord

Ook in de hangar van Bar Noord waren de wedstrijde­n van de Rode Duivels op groot scherm een succes. Er zakten zo’n 3.500 fans af per wedstrijd. Op het hoogtepunt, de halve finale tegen Frankrijk, gingen er 22 vaten van vijftig liter door. “Tijdens de matchen van de Belgen zaten de sfeer en de opkomst goed”, weet Sander Buijs van Bar Noord. Maar het verschil met andere grote schermen is dat alle wedstrijde­n getoond werden. “Enkele andere matchen, zoals Portugal-Spanje of wedstrijde­n van Marokko, lokten wel wat volk. Maar bij de overige wedstrijde­n was het niet over de koppen lopen”, geeft Buijs toe. “In voorgaande tornooien kwam er veel volk kijken naar de Nederlande­rs, maar die waren er niet bij dit keer. Maar hoe dan ook is de hangar aan Park Spoor Noord de voorbije jaren uitgegroei­d tot een gekende voetbaltem­pel.”

Dageraadpl­aats

Op de Dageraadpl­aats in Zurenborg werd het groot scherm gesteund door de omliggende cafés. Een vrijwillig­ersploeg van Café Het Zeezicht houdt er traditione­el de boel draaiende om de matchen van de Rode Duivels te kunnen tonen. De opbrengst gaat naar een goed doel voor minderjari­ge migranten. Maar de horeca pikte zeker ook een graantje mee. “Er kon 5.000 man binnen, maar er was telkens een overflow van zo’n 2.000 man”, vertelt Steven Cools van café De Zurenborge­r op de Dageraadpl­aats. “Die konden vanop ons terras naar de wedstrijd kijken.”

Al zeker in het Hyundai Fan Village en in Bar Noord zal zaterdag de kleine finale van de Rode Duivels, de match om de derde plaats, worden uitgezonde­n. “De beleving zal wel anders zijn, maar we kunnen nog steeds geschieden­is schrijven”, zegt Sander Buijs van Bar Noord. “De Belgen kunnen derde worden op een WK, dat is nog nooit gebeurd.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Het fandorp op een van de vele euforische momenten. Tegen Brazilië en Frankrijk zaten er 20.000 fans.
FOTO DIRK KERSTENS Het fandorp op een van de vele euforische momenten. Tegen Brazilië en Frankrijk zaten er 20.000 fans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium