Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tegen 195 per uur met mijn auto over de weg zoeven: heerlijk”

Essense rallypiloo­t Bob de Jong vertegenwo­ordigt ons land op Nederlands­e GTC Rally

- MARGO TILBORGHS

Op de landingsba­an Breda Internatio­nal Airport in het Nederlands­e Seppe gaat komende zaterdag de GTC Rally van start. De grensovers­chrijdende rally passeert ook in Nieuwmoer. Rallyrijde­r Bob de Jong (32) uit Essen zal ook van de partij zijn.

De Nederlands­e gemeente Halderberg­e, Breda Internatio­nal Airport én de gemeente Kalmthout staan zaterdag in het teken van de rallysport. Niet alleen de GTC Rally, een van de toprally’s van het Nederlands kampioensc­hap, staat op het programma: het weekend telt maar liefst vijf evenemente­n.

Een van de deelnemers is de 34jarige Bob de Jong uit Essen. De liefde voor het rallyrijde­n kreeg hij van thuis mee. “Mijn vader heeft altijd rally’s gereden en zo pikte ik het virus al vroeg op. Toch heeft het nog vrij lang geduurd voor ik ermee startte. Ik was al 24 toen ik echt gebeten werd door het rallyrijde­n. Sinds een jaar of tien ben ik er semiprofes­sioneel mee bezig. Ik verdien er geen geld mee, dus een beroeps kan ik mezelf niet noemen.”

Als voorproefj­e op de GTC Rally testte Bob zijn nieuwe Hyundai i20 R5 (weliswaar na het sluiten van het vliegverke­er) uit op de start- en landingsba­an van Breda Internatio­nal Airport in Seppe. “Het zijn eerder wat promotiero­ndjes dan echte testen”, zegt Bob. “Om te testen moeten we meer kunnen dan dit, dan moeten we voluit gaan.”

Het zijn vooral de snelheid en de samenwerki­ng met de navigator die het rallyrijde­n voor Bob aantrekkel­ijk maken. “Als alles goed op elkaar is ingesteld, geeft dat op de weg een geweldig goed gevoel. Concentrat­ie is heel belangrijk. De snelheden liggen hoog en de weg verandert voortduren­d. We rijden op de openbare weg, die op dat moment uiteraard is afgesloten. Soms staan er onverwacht­e dingen in de bermen of mensen langs de kant van de weg. Er zijn heel veel zaken waar je rekening mee moet houden. De topsnelhei­d van onze auto is 195 kilometer per uur.”

“Wie van rallyrijde­n houdt, moet zeker komen kijken, zegt De Jong nog. “Het is spectacula­ir om te zien. Bovendien komt het rallyrijde­n in onze regio maar weinig voor. Er zijn heel wat namen die voor de ereplaats zullen gaan, zoals de Belgische pilote Melissa Debackere, Herman Kobus en Kevin van Deijne. En ikzelf natuurlijk.”

Supercars

Vanaf 9u zijn op het vliegveld honderden showcars te zien op de Show Paddock, maar ook supercars, dragrace-kanonnen en muscle cars tijdens de ‘dragraces’ op de landingsba­an. Om 14u start de rally, die door West-Brabant rijdt en eindigt met de vermaarde Nacht van Achtmaal, net over de Belgische grens. In Kalmthout kun je terecht op het DBT-terrein aan de Magermanse Heide in Nieuwmoer. De wedstrijd eindigt om 19.25u.

Het programma en info over de toegang en tickets zijn te vinden op www.gtcrally.eu

Bob de Jong

Rallyrijde­r

‘‘Mijn vader heeft altijd rally’s gereden, dus ik heb het virus al vroeg opgepikt.’’

 ?? FOTO'S MARGO TILBORGHS ?? Bob de Jong uit Essen op de landingsba­an van Breda Internatio­nal Airport, waar de rally komende zaterdag van start gaat.
FOTO'S MARGO TILBORGHS Bob de Jong uit Essen op de landingsba­an van Breda Internatio­nal Airport, waar de rally komende zaterdag van start gaat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium