Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ouderwets duel tussen oude rivalen

Greg Van Avermaet overleeft eerste aanval, maar Philippe Gilbert belooft nieuw koninklijk duel

- BRAM VANDECAPEL­LE, WIM VOS

En wéér zijn ze mekaars grote tegenstand­ers. Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet. Al zolang ze koersen, rijden ze mekaar voor de wielen. Ook weer in deze Tour. Gisteren in Quimper, vanmiddag misschien op Mûr de Bretagne. De Waal voluit voor de ritzege, de Vlaming voluit voor zijn geel: Bretagne brengt wat de Belgische wielerfans zo graag zien: ouderwets duel tussen twee ouwe Belgische rivalen.

Twee pintjes moest ploegdokte­r Toon Cruyt gaan halen voor Philippe Gilbert. Eentje voor elke seconde die de wegkapitei­n van Quick.Step Floors dichter sloop bij het geel? Het was vooral nodig om genoeg te kunnen plassen tijdens de dopingcont­role, maar het zal zeker deugd hebben gedaan na de inspanning die hij in de laatste zeshonderd meter had geleverd. Alsof we in Valkenburg vertoefden en niet in Quimper: zo hard knalde Gilbert op de slotklim naar boven.

Wat op de Cauberg vier keer lukte, marcheerde nu niet.

“Ik heb geprobeerd, maar ik kreeg net niet genoeg voorsprong. Er stond ook veel tegenwind, waardoor ik mijn inspanning niet kon volhouden. Ik kon geen extra snelheid maken”, zei Gilbert.

Misschien had hij iets langer kunnen talmen.

“Ik denk het niet. Het viel net een beetje stil. Het was hét moment voor een aanval.”

Dat hij uiteindeli­jk derde werd en niet won, lag niet aan de tegenwind of zijn timing van de versnellin­g. Wel aan Greg Van Avermaet. De geletruidr­ager zag in Gilbert terecht een bedreiging voor de gele trui.

“Eerlijk. Ik heb niet achterom gekeken, dus ik weet niet wie er achter mij reed”, antwoordde Gilbert diplomatis­ch.

Greg Van Avermaet gaf wel ronduit toe dat hij Philippe Gilbert op weg naar Quimper mogelijk van een ritzege had gehouden. Toen Gilbert in de slotkilome­ter aanzette, kon hij

‘‘Phil te dicht in het algemeen klassement. Toen hij versnelde, moest ik hem wel terughalen.’’ Greg Van Avermaet

‘‘Ik heb geprobeerd, maar ik kreeg net niet genoeg voorsprong. Er stond ook veel tegenwind, waardoor ik mijn inspanning niet kon volhouden.’’ Philippe Gilbert

niet anders, klonk het.

“Daarvoor stond Phil te dicht in het algemeen klassement. Toen hij versnelde, moest ik hem wel terughalen.”

Een these die Gilbert vreemd in de oren klonk.

“Die gele trui maakt mij niet uit. Ik probeer een rit te winnen. Al wat er dan bij komt is bonus.”

Of Gilbert anders de ritzege had gegrepen? Misschien. Achter hem zat Sagan dan al klaar. Maar dat de twee Belgen mekaar zo haast zeker de das omdeden, lijdt geen twijfel. Gilbert zag zijn rush richting finish onderbroke­n. Maar ook Van Avermaet zelf zag zijn winstkanse­n onherroepe­lijk verkwansel­d. Het geel was dan wel gered, de ritzege was weg.

“Eenmaal ik Phil teruggepak­t had, viel het even stil”, knikte Van Avermaet. “Mezelf dan opnieuw in gang trekken, was niet vanzelfspr­ekend. Ik had mij dan ook nog eens vergist. De gps had ’s ochtends uitgewezen dat het na de laatste bocht nog 250 meter naar de finish was. Maar dat bleken er 350 te zijn. Een foute inschattin­g.”

Maar ook eerder had de al dagen aanslepend­e secondensl­ag om het geel Van Avermaet al een inspanning gekost. In de bonussprin­t op 13 kilometer van de streep had hij achter Alaphilipp­e twee seconden weggegrist. De seconden had hij nodig om Gilbert op afstand te houden in het algemeen klassement, maar het kostte hem mogelijk wel energie die hij aan de streep te kort kwam.

Koninklijk duel

Nadat BMC in de ploegentij­drit collectief sterker had geacteerd dan Quick.Step Floors, werd ook het eerste duel tussen Gilbert en Van Avermaet door de Vlaming gewonnen op punten. Hij behoudt zijn gele trui. Toch juichen ze bij BMC best niet te fel om de pyrrusover­winning. Met Gilbert op drie, Alaphilipp­e op zes en Bob Jungels op negen seconden kunnen Wilfried Peeters en Tom Steels vandaag met een 3-6-9 spelen. Gilbert is zeker zinnens er een nieuwe lap op te geven.

“In 2011 werd ik vierde op de Mûr de Bretagne, maar dat is intussen wel al zeven jaar geleden. Tijdens de GP Plouay rijden we er ook elk jaar over. Het viel mij telkens op hoe open het er is. Anders dan de bossen van Quimper heeft de wind er wel vrij spel. Ideaal om nog iets te proberen.”

Mocht Van Avermaet het nog niet beseffen: hij mag vandaag opnieuw stevig aan de bak. Want hoewel voor BMC ook nog Tejay van Garderen en Richie Porte in de groep van 38 renners verscholen zaten, kreeg Van Avermaet geen hulp. Porte denkt alleen aan zijn eindklasse­ment. Van Garderen volgt slaafs en kan allicht niet beter.

Net als in het voorjaar moet Van Avermaet dus in zijn eentje optornen tegen een overmacht van pionnen van Lefevere. Toen holde hij voortduren­d achter de feiten aan. Gisteren moest hij opnieuw in het defensief, maar hield hij stand.

“Wat er ook gebeurt. ik zal het geel voor de derde opeenvolge­nde dag dragen. Dat vind ik al heel mooi. Wat er nu nog bijkomt, is alleen maar extra.”

Het Belgische publiek krijgt als extraatje waar het zo op verlekkerd is: een koninklijk duel tussen zijn twee Belgische renners met de grootste staat van dienst in het peloton.

 ??  ??
 ?? PHOTO NEWS ?? Vol gas in de laatste meters. Philippe Gilbert ziet zijn aanval afgeblokt, Greg Van Avermaet is blij dat hij het geel houdt, groenetrui­drager Peter Sagan snelt naar zijn tweede ritzege en Sonny Colbrelli moet tevreden zijn met de tweede plaats.FOTO
PHOTO NEWS Vol gas in de laatste meters. Philippe Gilbert ziet zijn aanval afgeblokt, Greg Van Avermaet is blij dat hij het geel houdt, groenetrui­drager Peter Sagan snelt naar zijn tweede ritzege en Sonny Colbrelli moet tevreden zijn met de tweede plaats.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium