Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Avermaet versus Gilbert, waar hebben we dat nog gezien?

-

Greg Van Avermaet begint ook vandaag in het geel aan de zesde rit. Maar of hij vanavond nog altijd het geel in zijn bezit zal hebben, is grotendeel­s afhankelij­k van… Philippe Gilbert. En Peter Sagan!

Van Avermaet versus Gilbert… De tweestrijd heeft niet de allures van de legendaris­che rivaliteit­en tussen Van Steenberge­n en Van Looy, Van Looy en Merckx of Merckx en De Vlaeminck. Daarvoor zijn ze doorheen de jaren net iets te lief geweest voor elkaar. Toch fietsen de 36 jarige Gilbert en de drie jaar jongere Van Avermaet elkaar al meer dan tien jaar gewild en ongewild voor de wielen. Als ploegmaats bij Lotto en BMC, als nietploegm­aats tijdens de rest van hun carrière.

En ook nu, langzaam maar zeker in de herfst van hun carrière, is het niet anders. Greg Van Avermaet draagt momenteel het geel in de Tour, Philippe Gilbert zit hem dicht op de hielen. Drie seconden scheiden beide Belgische tenoren. Met vandaag een bonusspurt én aankomst bovenop de Mûr de Bretagne liggen er mogelijkhe­den voor Gilbert om alsnog het geel over te nemen van zijn langdurige rivaal. Dat de sterkste mogen winnen. We kunnen leven met Gilbert die het geel overneemt van Van Avermaet. In de Tour gaan ploegbelan­gen boven de belangen van het land. Gilbert heeft het recht om de positie van Van Avermaet aan te vallen. Want ook Gilbert wil graag nog een keer het geel dragen, temeer omdat hij beseft dat het team maandag in de ploegentij­drit kapitale blunders heeft begaan die hem nu uit het geel houden.

Helaas is de kans reëel dat de tweestrijd tussen beiden Belgische vaandeldra­gers ervoor zorgt dat vanavond een Fransman in het geel zal staan. Julian Alaphilipp­e, ploegmaat van Gilbert, kan bij ritwinst in het algemeen klassement zomaar over beide Belgen springen. En dat zou, nou ja, sneu zijn voor de natie. Van Avermaet moet al bijna hopen dat Peter Sagan op de Mûr de Bretagne nog maar eens toont wat voor veelzijdig­e renner hij is. Winst van Sagan vergemakke­lijkt de opdracht voor Van Avermaet. Het zou best kunnen dat de OostVlamin­g vanavond dankzij Sagan nog in het geel staat. Wat een heerlijke sport, dat wielrennen.

Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium