Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik besef nu dat ik echt van iedereen kan winnen”

- CHLOË LYSSENSDAN­NEBOOM

Liam Dielen (B-15/2) speelde zich op het Soks Carrefour Market Open enkeltoern­ooi in Rupelmonde in de kijker. In Heren 1 versloeg hij als tweede reekshoofd Stefan Borms (B-15) en Nicolas Mampaey (B-15/1) op weg naar de finale.

Dielen nam begin dit jaar reeds deel aan enkele Belgian Circuittoe­rnooien, maar de 19-jarige speler van TC Gym Olympiade botste steeds op een A Nationaal. Bovendien werd hij afgelopen winter geteisterd door blessures. Blij dat hij fit was om de zomer goed te kunnen starten, begon hij vier weken geleden aan zijn opmars.

“Mijn eerste wedstrijde­n waren niet top, maar plots begonnen de matchen in mijn voordeel te kantelen”, zegt Dielen. “Op Wingfield in Mechelen klopte ik Mats Uytterhoev­en en Jelle Dugailly, respectiev­elijk de nummers 62 en 88 van het Belgian Circuit. Zo kwam ik in mijn eerste finale ooit terecht.”

Hoewel Dielen toen in twee sets verloor van Bram Coene (nr 42), was hij heel blij met zijn behaalde finaleplaa­ts.

“Ik had dit helemaal niet verwacht, maar leek mijn draai te hebben gevonden. Een week later stond ik in Herentals in de finale en won ik het toernooi van TC Het Zeen in Sterrebeek. Die goede resultaten waren voor mij een keerpunt. Vanaf toen ben ik elke wedstrijd anders gaan bekijken en besefte ik dat ik van iedereen kan winnen. Deze gedachte zorgt ervoor dat ik nu vaak anders aan een wedstrijd begin en dat werpt duidelijk zijn vruchten af.”

Verloren finale

De tabellen in Sterrebeek en Rupelmonde stonden niet bol van de hoger geklasseer­de spelers, dat beseft Dielen ook.

“Op het Soks-toernooi wist ik dat Robin Vanhauwe meedeed, een speler die steeds op niveau presteert. Ik wist dat dit absoluut een moeilijke wedstrijd zou worden. En ik kreeg gelijk. In de finale kwam ik tegenover Robin te staan en ik verloor.” “Nochtans had ik zeker kansen om te winnen in die wedstrijd”, gaat de Gym-speler verder. “In de eerste set raakte ik bij wijze van spreken geen bal en ging ik snel onderuit. Ik kon me in de tweede set herpakken en winnen. In de derde set tennisten we allebei op een degelijk niveau en kon het alle kanten uit. Helaas kon ik mijn kansen niet benutten en kon Robin wel telkens scoren.” Eerder tijdens het toernooi, in de halve finale, moest Dielen Nicolas Mampaey bekampen. Mampaey is een vriend van Dielen, die hij toch al een tijdje kent.

“Ik had Nicolas Mampaey niet op de tabel zien staan. Hij had zich vanuit de kwalificat­ies naar boven gewerkt en plots stonden we oog in oog. Hoewel de uitslag iets anders laat vermoeden, was ook een moeilijke wedstrijd voor mij en was Nicolas een zeer lastige tegenstrev­er.”

Hitte geen probleem

De hitte van de voorbije dagen had niet bijster veel vat op Dielen, “Natuurlijk vreten deze temperatur­en energie en putten ze je extra uit, maar al bij al heb ik er weinig last van. De terreinen zijn wel heel droog, dat zorgt voor veel stof en valse botsen. Maar ach, dat soort dingen zijn voor je tegenstrev­er even vervelend.” Over het niveau dat hij haalt heeft de jongeman uit Ekeren zeker geen klachten.

“Ik ben tevreden over de matchen die ik speel. Wel heb ik het gevoel dat het nog net iets beter zou kunnen. Ik ga me vanaf nu ook inschrijve­n in enkele Futures-toernooien. De sfeer daar is altijd super en ook de wedstrijde­n zijn spannend. Ik ga dus zeker proberen mijn weg daar te vinden.”

Coach Harrie Schouten

Ondanks zijn ambitie en talent blijft Dielen met de voeten op de grond.

“Mijn coach, Harrie Schouten van Progress Pro, volgt me op de voet en speelt telkens in op wat ik doe op het veld. Ik heb een goede trainingsp­eriode achter de rug en probeer wat ik geoefend heb nu toe te passen in mijn wedstrijde­n. Het accent ligt wat minder op het technische en meer op het tactische en mentale aspect. Op die manier hoop ik mijn niveau tijdens een match op gelijke hoogte te brengen met wat ik op training presteer. Dat is mijn voornaamst­e doelstelli­ng dit seizoen.”

 ?? FOTO RR ?? Liam Dielen.
FOTO RR Liam Dielen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium