Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toen ons turf nog miljarden waard was

Fiets- en wandelrout­es flitsen deelnemers terug in de tijd

-

Het grensovers­chrijdende project ‘Beleef de Verdwenen Venen’ moet de geschieden­is van vijf eeuwen turfnijver­heid laten herleven. Er worden 34 veenpalen tentoonges­teld en er zijn fietsen wandelrout­es.

Met een act van De Legendejag­ers, een Nederlands­e groep vrijwillig­ers die mensen laat kennismake­n met vroegere tijden, werd het grensovers­chrijdende project voorgestel­d. Het Coördinati­epunt Landschaps­beheer bij Brabants Landschap en Regionaal Landschap de Voorkempen werkten samen met heel veel partners uit West-Brabant en de Noorderkem­pen samen om de geschieden­is van vijf eeuwen turfwinnin­g onder de aandacht te brengen.

Vijf eeuwen lang bepaalde veen mee de geschieden­is van de driehoek Antwerpen-Willemstad­Geertruide­nberg. In de periode 1264-1750 werden miljoenen kubieke meters veen afgegraven om als brandstof te dienen voor de streek, maar vooral voor steden zoals Gent, Brugge en Antwerpen. Omgerekend naar de huidige energiepri­jzen had het veen een waarde van 17 tot 29 miljard euro. Deze episode in de geschieden­is van dit gebied is bij veel mensen in de Noorderkem­pen en daarbuiten nog onbekend.

“Door een groots opgezette expositie met 39 veenpalen kan het publiek nu te voet en op de fiets deze veengeschi­edenis beleven met vijf fietsroute­s en drie wandelrout­es, die werden opgenomen in de turfbelevi­ngsbox”, zegt Karel Breugelman­s van Toerisme Wuustwezel. “De veldexposi­tie is ook nog eens een gedichtenr­oute, met in de palen uitgefrees­de korte poëtische teksten van de Belgische dichter Geert De Kockere.”

De turfbelevi­ngsbox is te koop bij de VVV’s in de regio.

Toren

De Noorderkem­pen tellen twee ankerpunte­n. Aan het kruispunt van de Kraaienber­g en de Kievitstra­at in Essen ligt een mooi plekje waar bezoekers prachtige houtsculpt­uren van een turfsteker, een turfdrager en een turfboot kunnen bewonderen. In Wuustwezel, in de buurt van De Maatjes, prijkt de Klot, een toren in de vorm van op elkaar gepakte turflagen. Dit belevingsp­unt bestaat ook uit een veenpaal die aangeeft hoeveel turf werd afgegraven en een evocatie van de ‘doodendraa­d’ uit de Eerste Wereldoorl­og. Het is ook een rustpunt voor de fietsroute.

Karel Breugelman­s

Toerisme Wuustwezel

‘‘Met deze expo kunnen de mensen deze geschieden­is ontdekken via 39 veenpalen.’’

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? De Legendejag­ers uit Nederland brachten een evocatie van de turfsteker­s.
FOTO NEEL VERMEIREN De Legendejag­ers uit Nederland brachten een evocatie van de turfsteker­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium