Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerherstel voor de biet, de pompoen en de schorsenee­r

Infoborden bij velden geven passanten info over minder bekende gewassen

-

Acht gemeenten uit de Noorderkem­pen plaatsen vijftig educatieve borden die uitleg geven over vijftien landbouwge­wassen bij de velden. Elk gewas wordt belicht door een gedicht, ingezonden door inwoners van de gemeenten.

“Waddisda, vraagt mijn kleinkind als we door de velden wandelen”, zegt Karel Breugelman­s van ’t Pleckske, dat projecten organiseer­t om de landbouw beter te leren kennen. “Met dit initiatief willen we minder bekende gewassen als bieten, kiwibes, schorsener­en en graansoort­en weer in de belangstel­ling brengen.”

Arendonk, Brecht, Essen, Hoogstrate­n, Kalmthout, Merksplas, Ravels en Wuustwezel slaan de handen in elkaar om hun sterke land- en tuinbouwre­gio bekender te maken bij hun inwoners en bezoekers. Met het project ‘Waddisda… ophetveld?’ ontwikkeld­en ze mobiele infoborden over vijftien landbouwge­wassen.

“In het verleden stonden inwoners dichter bij de landbouw dan nu en dat merken we”, weet May Aernouts (CD&V), schepen van Landbouw in Wuustwezel. “Daarom moeten we de land- en tuinbouw en het platteland meer belichten. We merken nog heel vaak dat mensen die voorbij landbouwve­lden fietsen of wandelen, vragen hebben bij de gewassen die er geteeld worden. Onbekend is en onbemind en daar willen we iets aan veranderen.”

Over vijftien landbouwge­wassen (bieten, vlinderblo­emigen, aardappele­n, granen, aardbeien, gele mosterd, kolen, kersen, bloemstrok­en, schorsener­en, chrysanten, asperges, dahlia’s, pompoenen en kiwibes) werden ludieke borden gemaakt die geplaatst worden bij velden, verspreid over fiets- en wandelrout­es in de deelnemend­e gemeenten. “We kozen voor ludieke borden, niet voor borden vol info.”

Inwoners van de gemeenten werden opgeroepen om gedichten in te dienen over de gewassen. De jury selecteerd­e voor elk gewas één gedicht. Ze zijn te bekijken via een QR-code, gekoppeld aan de educatieve borden. Er worden ook filmpjes gemaakt van de voordracht van gedichten door platteland­sdichter Stefan Perceval. Ook deze filmpjes zullen te bekijken zijn via de QR-codes.

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Karel Breugelman­s, May Aernouts en gedeputeer­de Peter Bellens huldigen een infobord in.
FOTO NEEL VERMEIREN Karel Breugelman­s, May Aernouts en gedeputeer­de Peter Bellens huldigen een infobord in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium