Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo blijf ik toch nog een beetje in mijn geboortedo­rp”

In Frankrijk wonende kunstenaar Werner Van Hoylandt schenkt schilderij aan gemeente

- JEF WIJCKMANS

Werner Van Hoylandt heeft een kunstwerk aan de gemeente geschonken. “Met mijn werk in het gemeentehu­is blijf ik nu toch ook nog een beetje in mijn geboortedo­rp”, zegt de in Frankrijk wonende schilder.

Werner Van Hoylandt zag 67 jaar geleden het levenslich­t in de toenmalige gemeente Reet. Als begaafd tekenaar lag een carrière in die branche al vlug voor de hand. Het resulteerd­e in een carrière als publicitei­tsschilder.

Zijn liefde voor de schilderku­nst deed hem naar Antwerpen verhuizen, waar hij vertrouwd raakte met het artistieke milieu van de jaren zeventig. Hij raakte er onder meer bevriend met Wannes Van De Velde en Ferre Grignard in het populaire café De Muze. In 1974 verhuisde hij naar Frankrijk, eerst naar Parijs en later nog verder naar het zuiden. Sinds 2014 woont hij in Alvignac, in het departemen­t Corrèze, waar hij een eigen kunstgaler­ie heeft.

Techniek

Mede door de vele bezoekjes aan zijn moeder kwam hij nog geregeld over naar zijn heimat. Via de vzw Brooikenss­toet en het gemeentebe­stuur bleef zijn naam er bekend. Een expo van zijn werken enkele jaren geleden zorgde voor veel bezoekers in het gemeentehu­is.

Vertrekken­d van de techniek van de oude Vlaamse meesters schildert Van Hoylandt in de stijl van het Franse hyperreali­sme. Zijn werken waren al te bewonderen in Frankrijk, de VS, Canada, Engeland en Taiwan. In het boek Le trompe-l’oeil

contempora­in, les maîtres du realisme van Martin Monsetier over de Franse realistisc­he school, werden vier van zijn werken opgenomen. Dat gebeurde ook in het boek

Openbaar kunstbezit in Rumst. Van Hoylandt was daarover zo tevreden dat hij zijn leeftijdsg­enoot, schepen en vriend Eddy Huyghe contacteer­de en beloofde een kunstwerk aan de gemeente te willen schenken.

Rocamadour

“Ik ben erna naar zijn atelier in Rocamadour gereden en mocht er voor de gemeente een werk kiezen. Het werd Le Bouffon, een schilderij in olieverf op hout uit 2009, van 73 bij 54 centimeter. Het stelt een pop voor. Verder drie opeengesta­pelde houten kistjes, waarop een oude pennendoos ligt en ten slotte een passer en een kerstbal waarin, zoals vaker bij deze schilder, een zelfportre­t in miniatuur schittert.

“Ik voel me aangetrokk­en tot de Vlaamse schilders uit de 17de eeuw en maakte me hun technieken eigen, onder meer door talrijke exposities met hun werken te bezoeken. Met mijn werk in het gemeentehu­is verblijf ik nu toch ook nog een beetje in mijn geboortedo­rp.”

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Werner Van Hoylandt (links) en schepen Eddy Huyghe bij het geschonken kunstwerk.
FOTO JEF WIJCKMANS Werner Van Hoylandt (links) en schepen Eddy Huyghe bij het geschonken kunstwerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium