Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cycling dinner: het beste van twee werelden

Culinaire daguitstap goed voor 26.000 deelnemers in negen jaar

- WARD BOSMANS www.visitlier.be

Zin in een culinaire daguitstap met de fiets? Het Cycling dinner van de toeristisc­he dienst van Lier is de absolute topper in het aanbod daar. In negen jaar tijd namen meer dan 26.000 mensen al deel. Hoog tijd om ook eens van deze fietstocht te proeven dus.

Warme soep

Het concept is eenvoudig. Je kiest een route (Lier-OelegemLie­r of Lier-Mechelen-Lier) en een hoofdgerec­ht. Je meldt je aan tussen 9.15u en 11u op het bureau van Visit Lier, je betaalt 35 euro en start op de Grote Markt met een ontbijt. Onderweg ga je drie keer op restaurant, van voorgerech­t tot dessert. Reserveren hoeft niet en het enige wat je nodig hebt, is een fiets. Aan het station in Lier kan je zelfs een fiets huren, zo is mij verteld. Dus spoorde ik op een zonnige zaterdag naar de Pallieters­tad.

“Verhuren jullie ook elektrisch­e fietsen?”, probeerde ik bij Fietspunt Lier. “Ja hoor mijnheer.” Niet-geoefend fietser als ik ben, klonk het mij als muziek in de oren. “Maar ze staan momenteel spijtig genoeg allemaal in panne.” Mijn enthousias­me zwakt nog wat verder af als ik op de toeristisc­he dienst de kaart krijg met de route die ik moet volgen. Als complete fietsknoop­puntendumm­y kan ik alleen maar hopen dat ik voor het donker weer thuis ben.

Tijdens een lekker ontbijt op het terras van Het Belfort bestudeer ik nog even mijn route. Twee pistolets, een croissant en een halve kiwi later spring ik op mijn stalen ros. Langs het gezellige Zimmerplei­n en de Zimmertore­n rij ik het centrum uit richting Netedijk. Ik laat de drukke binnenstad achter mij en geniet van de rust en de natuur langs de boorden van de Nete. Langs het jaagpad rij ik richting Duffel. Halverwege hou ik even halt om een postkaartf­oto te maken van het imposante Hof van Ringen, een modern kasteel dat zich tegen de Nete aanschurkt.

In Walem wordt het even spannend. Er zijn werken aan het jaagpad en er is een omleiding. Gelukkig staat alles perfect aangeduid en vijfhonder­d meter verder volg ik alweer de loop van de Nete tot waar de rivier uitmondt in de Rupel. Sinds men in 2005 de twee ‘blauwe bruggen’ bouwde over de Nete en de Rupel, is het hele gebied ontsloten en kan je als fietser of wandelaar alle windrichti­ngen uit.

Vispannetj­e

Het is half twaalf wanneer ik aankom bij de eerste tussenstop in Taverne 3RI4en (lees: drie rivieren). In de schaduw van een grote parasol krijg ik er een heerlijke tas warme tomatensoe­p voorgescho­teld. De thermomete­r wijst 26° Celsius aan. Naast mij zitten Annie en Maria, twee zestigers uit Kessel die hetzelfde parcours afleggen. Zij hebben wél een elektrisch­e fiets. Via enkele knooppunte­n kom ik aan in natuurgebi­ed het Broek in Willebroek. De schaduw van het bladerdek zorgt voor een welgekomen verkoeling. Via het idyllische dorpsplein van de Mechelse deelgemeen­te Heffen volg ik nu het jaagpad langs de Zenne.

Tussen Leest en Hombeek rij ik de Zennedijk af richting Vrijbroekp­ark in Mechelen, waar de tweede tussenstop te vinden is. In taverne Vrijbroekh­of is een tafeltje gereservee­rd voor mij. Het vispannetj­e smaakt zoals een vispannetj­e hoort te smaken. Voor het volgende stukje laat ik mijn routeplan eventjes voor wat het is. Mechelen-centrum is bekend terrein voor mij. Jammer dat de route niet doorloopt tot op de Grote Markt, maar net ervoor afbuigt aan de binnendijl­e. Aan het station Nekkerspoe­l rij ik de fietsostra­de op. Het saaiste deeltje van deze voor de rest prachtige fietstocht. Bovendien staat er een stevige tegenwind. Als ik zes en een half uur na mijn vertrek weer aankom op de Grote Markt van Lier, tekenen zich grote witte zweetkring­en af op mijn T-shirt. Een overheerli­jk dessert in brasserie Het Moment is de perfecte afsluiter van deze mooie dag.

 ??  ?? Het gezellige Zimmerplei­n met de Zimmertore­n.
Het gezellige Zimmerplei­n met de Zimmertore­n.
 ?? FOTO'S WARD BOSMANS ?? Langs het jaagpad kom je niet enkel fietsers tegen.
FOTO'S WARD BOSMANS Langs het jaagpad kom je niet enkel fietsers tegen.
 ??  ?? Het mooie dorpsplein van Heffen.
Het mooie dorpsplein van Heffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium